ÜVEGKERTEK - FÉNYCSAPDÁK

2013. október 15.

61„Szép, napos időnk van.”

Ez a mondat a többség arcára mosolyt varázsol, ezért az épületek tervezésénél is arra törekszünk, hogy minél jobban átjárja a házakat, lakásokat a természetes napfény.

05

A jobb hatásfok eléréséhez kis üveg udvarokkal, „üvegkert” beszögelésekkel szabdaljuk a ház alaprajzát, tömegét így a belső terek közvetlen közelébe illeszthetjük a külső kerteket.

Ezzel a módszerrel szinte teljesen körülvehetjük a belső tereinket fényudvarokkal, így olyan hatást érhetünk el mintha a szabadban ülnénk. Ha ezekbe az udvarokba még növényt is ültetünk, akkor a kert élmény is testközelbe kerül.

02

A manapság elfogadott és követendő fenntartható építészet szerves része a közvetlen napenergia minél közvetlenebb és hatékonyabb felhasználása. A fenti módszer alkalmazásával a kedvező élettani hatások mellett rengeteg energiát is takaríthatunk meg.

04

A nagy mennyiségű üvegfelület alkalmazásával, a természetes fény mennyisége miatt minimalizálódik a mesterséges fény használata így jelentős mennyiségű villamos energiát spórolunk.

Ugyanezek az üvegfelületek közvetítik a téli napokban keletkező hőenergiát a belső terekbe, amivel jelentősen hozzájárul a fűtésszámlánk csökkentéséhez.

03

A belső üvegkertek falait nyithatóvá téve további érdekes térélmények jöhetnek létre. Egy nyitható vagy eltolható ajtó segítségével megnövelhetjük a belső tereinket, így varázsolhatunk kertet közvetlenül a nappalink végébe. Egy ötletes bútorozással használatba is vehetjük a kis kertünket.

Nyári hőségben a nyitott ajtók segítségével át is szellőztethetjük a felmelegedett szobákat, így klíma használata nélkül is kellemes hőmérsékletet alakíthatunk ki, plusz energia felhasználása nélkül.

01

Az üvegfelületeink árnyékolásáról a nyári napokon maguk a növények gondoskodnak. A téli időszakban a lombhullató növények átengedik a melengető napsugarakat. A hőszigetelésről a háromrétegű üvegszerkezet gondoskodik.

Nézzen ki az ablakon. Ha süt a nap és van kertje vagy üvegkertje, üljön ki, és töltődjön fel energiával!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.