Ötletek reggeliző pultokhoz

2017. október 13.

Hétköznap reggel sokszor nagy a futkosás. Mindenki iskolába, munkába siet, nincs idő egy kényelmes, beszélgetős családi reggelire, a megterített asztal körül. Ezért nagyon praktikus lehet, ha a konyhában van lehetőség egy kisebb reggeliző pult kialakítására, ahol miközben anyuka készíti a szendvicseket, a gyerekek megreggelizhetnek.

Egy szintben a konyhapulttal…

Legegyszerűbb megoldás, ha már a konyha tervezésénél úgy alakítjuk a konyhánkat, hogy legyen egy részben körbejárható pultrész, ahová nem kerül se mosogató, se főzőlap, így van hely körbeülni és tálalni. Erre akkor van lehetőség, ha a konyhapult L vagy U formájú, egy szabadon álló szárnnyal. Ebben az esetben a pult magassága 90 cm magasan van, amit a székek választásánál figyelembe kell venni. Mindenképpen teleszkópos széket válasszunk, mert ez a magasság bárpultnak alacsony, asztalnak magas. Ahhoz, hogy a pulthoz oda tudjunk kényelmesen ülni, a lábunknak el kell férnie, így nincs lehetőség arra, hogy a pult alatt konyhaszekrényeket helyezzünk el.

kep_001

 

Asztal magasságban…

Ha nem akarjuk, hogy a reggeliző felület egybe folyjon a pulttal, két lehetőségünk van. A pulthoz kapcsolódó felület asztal magasságú, ami 71-73 cm-t jelent. Az így kialakuló felület a konyhapulton túl elegendő kell legyen az étkezéshez és minimum 60 cm szélesnek kell lennie. Előnye ennek a magasságnak, hogy normál étkezőszékekkel is használni tudjuk.

 

kep_002

Kiemelve, mint egy bárpult…

Azt is választhatjuk, hogy a reggeliző felületet magasabban, nagyjából 110 cm-en alakítjuk ki. Ez a bárpultok magassága, így bárszékeket kell vennünk hozzá. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy a bárpult kicsit le is védi a konyhapult felületét vizuálisan. A bárpult szélessége minimálisan 40 cm, ami túlnyúlik a pulton, így könnyedén odaülhetünk hozzá, így a konyhapult felület alatti részét megtölthetjük szekrényekkel.

kep_003

Bisztró asztal…

Látványos belsőépítészeti elem lehet a konyhapulttól függetlenül elhelyezett bárpult magasságú reggeliző felület is. Önálló, 110 cm magas, bárszékről könnyedén elérhető és ideális az átmeneti étkezésekhez, de még általános pakolófelületnek is megfelel.

kep_004

A konyhasziget…

Sokak kedvence a konyhasziget. Ennek egyetlen hátránya, hogy igen nagy a helyigénye. Ahhoz hogy körbejárható szigetünk legyen, a sziget és a konyhapultok között minimálisan 1 méterre van szükség, de az 1,20 méter az ideális. A konyhasziget minimálisan használható mérete 80 cm széles és 1,20 méter hosszú, de a kényelmes szigetek 1-120 méter szélesek és 1,50-2 méter hosszúak. Ekkora méretek esetén arra is van hely, hogy a főzőlapot, esetleg a mosogatót a konyhaszigetben helyezzük el, de még így is marad hely a reggeli elfogyasztására.

countertop-island-white-11

 

Fallal szemben…

Nincs más dolgunk. mint a falhoz rögzíteni egy 40 cm mély lapot és máris kész a bárokban megszokott élmény. A fallal szemben ülve, helytakarékosan könnyedén létrehozhatjuk a legegyszerűbb reggeliző helyet a lakásban.

kep_005

 

Kicsi, praktikus és lehajtható…

Nagyon pici konyhában is lehet reggelizni. Erre nyújtanak tökéletes megoldása a lehajtható asztalok. Lehajtva átadja a teret a konyhai műveleteknek, felhajtva a reggeliben lehet a társunk.

kep_006

Láthatatlan reggelizők…

Reggeliző pultban is van luxus kategória. Ebben az esetben nem kell külön helyet biztosítanunk a pultnak, inkább elő kell varázsolni azt. Speciális konyhai vasalatok segítségével ilyet is álmodhatunk.

kep_007

 

Akárhogyan is döntünk a kivitelezésről, mielőtt belefognánk az átalakításba mérlegeljük a lehetőségeinket és igényeinket!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.