Fa és fahatású padló ötletek a lakásba

2017. október 4.

Padlóburkolatot választani Nehéz döntés. Kőlap, gres lap, parketta, svéd padló, padlószőnyeg, esetleg öntött betonpadló, hogy csak párat említsünk a rengeteg választási lehetőségünk van. Először is el kell dönteni, hogy hideg (kő, gres, kerámia lap, stb), vagy meleg (parketta, padlószőnyeg, pvc, stb.) padlót szeretnénk, azután ott van a padlófűtés kérdése is. Mivel ezek az anyagok mind más vastagságúak, előre ki kell találni, hol milyen burkolatunk lesz.

A legfontosabb javaslat a burkolatok kiválasztásánál, hogy ha csak lehet, ne vigyük túlzásba a különböző minták együttes használatát. Ha csak lehet minél kevesebb mintájú, fajtájú és színű padlóburkolatot válasszunk.

A meleg otthon érzésének megteremtéséhez leginkább a fa, vagyis ebben az esetben a faburkolatok állnak. A fát mindenki szereti, közel áll hozzánk, a természetet idézi meg, ezért most a fa padlók közötti eligazodást próbáljuk segíteni.

Az örök klasszikus…

Nem nagy titok, hogy itt a parkettáról lesz szó. Tömör fa, legtöbbször tölgy, bükk, dió vagy akácfa elemekből készül, amit szegeznek vagy ragasztanak. Különböző geometriai mintákba rakják őket, ezek közül az egyik legelterjedtebb a halszálkás. Mindenki látott már ilyen padlót, nagyon elterjedt volt, de ma már ritkábban alkalmazzák, aminek két fő oka van. Az egyik a munkaigényesség, a másik a padlófűtés. A sok kis elem lerakása megdrágítja a folyamatot, de maga az anyagár is magasabb a fahatású olcsóbb termékeknél. A padlófűtés elterjedésével elkezdett kiszorulni a piacról, mivel a klasszikus parketta nem rakható fűtött padlóra.

kep_002_parketta

Hajópadlók…

Fenyő, 22 mm vastag, 4-5 m hosszú, a szoba teljes szélességében párnafára fektetik, szegezik. Igen olcsó, nagyon jól mutat és gyorsan rakható.   Hátrány, hogy a puhafa miatt eléggé sérülékeny, és szintén nem alkalmazható padlófűtéssel együtt.

kep_003_hajopadlo

Hosszú és elegáns: svédpadló…

14-25 cm széles és akár 2,5 m hosszúságú is lehet, tömör keményfa. Gyönyörű és könnyű vele dolgozni. Hosszú életű és ellenálló, de sajnos amint a többi tömör fa terméket, így ezt sem lehet padlófűtéssel együtt alkalmazni. Viszont amennyiben valaki nem ragaszkodik a padlófűtéshez, csak ajánlani tudjuk.

kep_004_sved

A trópusokon…

A trópusi fák is a kedvelt anyagok közé sorolhatók. Tömör szerkezetük miatt sokrétű az alkalmazhatóságuk, így akár a fürdőben is viszontláthatjuk őket, de a padlófűtés itt sem opció.

kep_005_tropusi

 

Szalagparketta, amit szeretünk…

Íme, az első a sorban, amelyik bírja a padlófűtést is. Hogy mért is? Hát mert több ellentétes szálirányú puha farétegből van összeragasztva, amit egy vékony keményfaréteg koronáz meg. Így megmarad a tiszta fa élménye, megvalósul a kopásállóság, és a rétegeknek köszönhetően a közvetlen meleget is bírja. Ezek a termékek is svédpadló hatásúak kinézetüket tekintve, de nem összetévesztendők.

kep_006_szalag

 

Nem minden fa, ami fán terem…

A fa szeretete odáig jutott, hogy néha praktikus okokból más anyagokkal helyettesítjük csak azért, hogy mindenütt fát lássunk. Ez azt jelenti, hogy a fa elkopik, gondozni, karbantartani kell és a hazai fatermékek nem bírják a vizet. Ezért készülnek olyan termékek, például padlóburkolatok, amelyek fa mintázattal vannak ellátva. Olyan szintre emelkedett már ezek minősége, hogy szabad szemmel meg sem lehet állapítani a különbséget. A lapburkolatok minden előnyét ötvözik a fa természetes hatásával.

kep_007_gres

Vékony és trendi…

Nem csak gres lap lehet fahatású, de műanyagból is megvalósítható mindez. Egyre népszerűbbek a papírvékony PVC parketták, számtalan famintával elkápráztatva a nagyközönséget. Nagyon vékony, egyszerűen ragasztható, könnyen vágható és padlófűtéshez is kiváló. Fürdőkben is alkalmazható, így megvalósulhat a lakásban a teljesen egységes padlóburkolat használata. Ráadásul ezek a termékek nagyrészt újrafelhasznált anyagokból készülnek.

kep_008_pvc

És végül egy kakukktojás…

A laminált parketta nagyon olcsó, rakása egyszerű (akár házilagosan is), jól mutat és jó padlófűtéshez is. Azonban ez egy préselt papírmassza, aminek semmi ellenálló képessége sincs, és ha víz éri, hamar tönkremegy. Nagyon népszerű termék az előbb említett előnyei miatt, és nagyon sok esetben tudjuk is ajánlani, de mindig legyünk tisztában a vásárolt termékek tulajdonságaival és felhasználási területeivel.

kep_009_laminalt

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.