Lépcső és korlát, változatos megoldások!

2017. szeptember 28.

A tervezők imádják a korlát nélküli lépcsőket. Hogy miért van ez így?

Mert a lépcső önmagában is szép, és a minimal design az alapformákat önmagáért szereti. Azért megmutatnánk, mi ez a korlátok nélküli mánia…:

kep_03

De az igazság az,  hogy nincsen lépcső korlát nélkül, és azért nincs, mert soha nem tudhatjuk ki fogja használni magát a lépcsőt. Lehetnek gyerekek, idős emberek, lehet bárki, és ezért egy lépcsőnek  meg kell felelnie minden követelménynek. Mutatunk most néhány lépcsőkorlát variációt…

Fa lépcső, fa korlát…

Egy örökérvényű megoldás a fa használata. Fa lépcsőfokok, fa korláttal és fa kitöltő elemekkel.  A fát alkalmazhatjuk természetes formájában, vagy a napjainkban annyira divatos újrafeldolgozott formában. A fát pácolhatjuk vagy festhetjük, de mindig próbáljuk megőrizni természetes jellegét.

kep_05

Tömör fal korlát…

A lépcsőt követő fal a legolcsóbb és legegyszerűbb. Falat építünk a lépcső mellé, korlátot alkotva. Egyszerűen csak lefestjük és már készen is vagyunk.

kep_02

Függőlegesen határol….

A korlátunk könnyedén kiléphet a 90 centi szabta magassági korlátozásból. Akár az egész felületet levédhetjük. Ezek a felületek nem csak védenek, de nagymértékben hozzájárulhatnak az összképhez is térplasztikai elemként díszítve a teret. A fém használata pedig teljesen megszokott a korlát készítésben.

kep_08

Láthatatlan üveg….

Az előző példával ellentétes hatást érhetünk el üvegkorlátokkal. Átláthatóságuknak köszönhetően, úgy díszíthetünk velük, mintha ott sem lennének. Ez a megoldás áll legközelebb a korlát nélküli megoldáshoz, mivel olyan diszkréten keretezik a lépcsőt, hogy szinte belesimulnak a környezetbe.

Custom Steel Glass Miami - steel Glass Miami - Custom Made Steel Glass miami

 

Geometriai szőttes…

Az egyenes korlát teljesen megszokott, de az, hogy azokat az egyeneseket hogyan használjuk, már közel sem egyértelmű. Az anyagok fejlődésének köszönhetően megnyílt a lehetőség a szabad anyaghasználat irányába. Különböző teherbírású elasztikus vagy fém pászmák nagyban bővítik a lehetőségek tárát. “Véletlenszerű” mintákat létrehozva, geometriai szőttesekkel is biztonságossá tehetjük a lépcsőinket. A szín és minta variációk száma végtelen.

kep_07

Fém korlátok….

Következzen két klasszikus is, persze nem a megszokott formában. A fém, mint teherbíró erős és egyben olcsó anyag, talán a legelterjedtebb korlát anyag. Minden korlát két alkotóból áll, kapaszkodóból ,ahogy azt a neve is jelzi, ebben lehet megkapaszkodni, és kitöltő részből, ami a leesést kell megakadályozza. Amíg a kapaszkodó funkcionális, addig az alsó kitöltő rész lehetőséget ad a design kedvelők számára.

kep_04[1]

Fa korlátok….

A második legelterjedtebb a fa korlát. Megjelenése jóval robosztusabb fém társánál, de sokan szeretik az otthonos, puha megjelenése miatt. A fa korlát is követheti a lépcső ívét, de akár függőleges térelválasztóként is betöltheti szerepét.

kep_06

Egyedi korlát….

Az egyedi megoldások mindig a legjobbak. Íme egy olcsó, de nagyon ötletes darab a csónakházunkba vagy bárhová. Mint láthatjuk a  legegyszerűbb fa korlát lett kiegészítve egy evező véggel, így formázva evezőlapátot.

kep_09

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.