9 térelválasztási tipp

2017. augusztus 31.

Felmerül a kérdés, hogy mért is akarjuk leválasztani a teret. Talán azért mert túl kicsi a lakás és nem férnek el a falak és az ajtók, de mégis kell egy kis magány. Mert egy térben van a háló és a fürdő és mégis jó lenne közé valami vizuális határ. Esetleg a nappali és étkező közé álmodtunk meg valamit. De az is lehet, hogy beleszerettünk egy gyönyörű térelválasztó textúrába és már szoborként is jól mutat a térben.

A térleválasztásnak lehetnek gyakorlati és esztétikai okai is. A lépcső lehatárolása gyakorlati, mert így nem esünk le, de zuhanyban is jól jön az üvegfal a kifröccsenő víz ellen.

Ezen igények mentén haladva most megmutatunk néhány ötletet, ami segít kijelölni és elválasztani a teret.

Polcrendszer…

Az egyik legegyszerűbb térelválasztó módszer, különböző polcok, polcrendszerek alkalmazása. Ezek a polcok lehetnek egyszerű könyvespolcok, amelyek áttörtségükkel részleges átlátást is biztosítanak a terek között, attól függően, hogy éppen mennyi könyv van a polcokon. Az alkalmazott elemek lehetnek magasak vagy alacsonyak, de akár elnyújtózhatnak a padló és a mennyezet között is.

kep_001

Dekor elem…

Készen kapható dekor elemek vásárlásakor, elég csak néhány csavar a plafonba, és már függeszkedik is az áttört leválasztó elem. Esetenként nem árt a padlónál is rögzíteni, de egyszerűen szerelhető és tökéletesen díszít és lehatárol. Anyaga lehet vászon, vagy műanyag, de színe és mintázata szinte bármilyen.

kep_002a

Függőleges elemek…

Szintén egyszerű megoldásnak számít, egyforma ismétlődő elemek alkalmazása. Elég, ha lemérjük a padló és a mennyezet közötti távolságot és levágatjuk a kiválasztott anyagot és már kész is a design fal. Deszka, fémlapok, vastag falú papírhengerek, letisztított faágak, mind-mind megfelelnek a célnak. Akár vastag madzagot is feszíthetünk a két felület közé.

kep_003

Áttört falrendszerek…

Ez már bonyolultabb egy kicsit, mert előre kell tervezni, keresni szakembert, aki legyártja és beszereli a megálmodott elemeket. Vegyes rendszerekről beszélünk, ahol üveg, fa, és fém együtt alakítják az áttört felületet. Ha rendelkezünk tapasztalt belsőépítésszel, ez a feladat is könnyebben megugorható.

kep_004

Üvegfalak…

Az üveg mindig jó választás, mert transzparenciája, lehatárol is meg nem is. Ez nem a legolcsóbb megoldás, de egy jó Dekor üveges gond nélkül megoldja a feladatot. Itt az üveg vastagsága és mérete is lényeges, de a legmeghatározóbb a felülete. Mennyire áttetsző, és milyen művészi értéket képvisel. Akár kortárs üvegművészt is felkérhetünk az alkotásra, persze akkor már ne dekor áron számoljunk. Az üveget szinte mindenhol alkalmazhatjuk, akár vizes helyiségekben is.

kep_005b

Kandalló…

Nézzük a legmasszívabb, legkevésbé mozdítható megoldást, a kandallót. A kandalló mutatós és szinte mindenki szereti. A tűz közelsége és melege mindenkit elcsábít. Egy jól pozícionált darab praktikusan bekúszik a nappali és az étkező közé, térben elválasztva őket, de cserébe mindkettőt kiszolgálva és díszítve. Ez a megoldás sok előkészületet és tervezést igényel, de mindenképpen megéri.

kep_006

Függöny…

A masszív egyed után nézzünk egy mobilis, könnyed megoldást. Egy sín a plafonba és már kész is az útvonal, amin keresztül átalakíthatjuk, megoszthatjuk a tereket. Lehet egyenes, vagy íves a lehatárolás és könnyed anyagokkal, színekkel díszíthetjük a szobáinkat. Kijelölhetünk vele hálószobát, dolgozót és leválaszthatjuk az előszobát is. A függöny nem csak lehatárol, de sötétít is, így érdemes kalkulálni eme tulajdonságával is. Egyszerűsége nagyban hozzájárul a modern terek eleganciájához is.

kep_007a

Üvegtégla…

Újra divat az üvegtégla, bár hozzá kell tenni, változott a mérete és a színválasztéka is. Ha már kiválasztottuk a megfelelő darabokat, akkor itt klasszikus üveg téglafalazással kell szembenézni, ami rejtett erősítést és falba bekötést jelent. Ezt azért ne próbáljuk meg magunk elkészíteni. Változatos mintákat álmodhatunk meg, és ha még némi napsütést is sikerül átjuttatni rajta akkor pazar látványelemet kapunk.

kep_008a

Növényfal…

A virág is tud térelválasztóként viselkedni, elég, ha a megfelelő helyre csoportosítjuk őket. Itt létezik több megoldás, főleg mobilitást illetően különböztethetőek meg. A kisebb, nagyobb cserepek, kaspók mobilnak számítanak, mert alkalomadtán arrébb is helyezhetőek. Viszont a telepített, akár a teljes falat beterítő növényköltemények viszonylag fixnek mondhatók. Amennyiben automataöntözést is tartalmaznak, végkép köti őket köldökzsinór.

kep_009a

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.