Virágok korlátok nélkül

2017. július 27.

Nem csak annak lehet virága, akinek kertje is van. Nem csak azok élvezhetik a színes illatos környezetet, akik kertes házban laknak. A virág mindenkinek jár, akár szobanövényként a nappaliban, akár az ablakban, de ha van egy kis erkélyünk, akkor csodás virágoskertet álmodhatunk. Az erkélykorlátok korlátlan lehetőséget biztosítanak számunkra és így virágaink számára is.

kep_004

Mindenki szereti virággal díszíteni az erkélyét. Ez jelentheti a terasz felületét, de magát a korlátot is. A korlát felöltöztetésével két legyet üthetünk egy csapásra. Egyszerre élvezhetjük szobánkból a növények nyújtotta természet közeli érzést, miközben a ház külső megjelenését felvirágoztatjuk.

A virágok elhelyezése nagyban függ a korlát típusától. Ennek függvényében több megoldás is szóba jöhet. Vegyük is sorra őket.

kep_006

Legegyszerűbb esetben van egy hagyományos fém korlátunk. Klasszikusan egy közvetítő, tartó elem segítségével helyezzük a növényföldet tartalmazó edényt a korlátra. Az edény zárt, hogy semmi ne csepegjen a teraszra, vagy külső elhelyezés esetén a járdára és így az alatta sétáló gyalogosokra. Utóbbi, kertes ház esetén nem okoz gondot. Ha már rögzítettük és feltöltöttük a kaspót csak a növények kiválasztása és beültetése van hátra.

kep_003

Figyeljünk oda, hogy milyen tájolású a teraszunk, és annak függvényében válasszuk ki a virágokat. Erre az esetre a formatervezőknek köszönhetően, nagy választékban vásárolhatunk design korlát kaspókat. Ezeket csak egyszerűen, felülről rá kell fűzni a korlátra és már készen is vagyunk. Ezekkel a design kaspókkal még egy kis pluszt kapunk virágaink mellé, mivel maga a kaspó is díszítő elemként működik.

A második legelterjedtebb korlát a falazott vagy épített, zárt erkélykorlát. Itt a helyzet egyszerűbb is meg nem is. A falazott erkélykorlát teteje legtöbbször egy szélesebb vízszintes zárkővel, könyöklővel van lezárva. Erre jól lehet könyökölni, buli esetén poharat pihentetni, vagy virágot tenni rá. Mivel adott a vízszintes felület, logikusan áll rendelkezésre a virágládák fogadására. A virágláda legyen lehetőség szerint minél szélesebb és alacsonyabb, hogy minél nagyobb felülettel érintkezzen a fedőlappal és sok föld legyen benne. Persze itt még nincs vége, mert az sem mindegy milyen növény kerül bele. Az alacsony növény a legmegfelelőbb, mert nem kap bele a szél és statikailag nem változtatja meg az edény súlypontját. Mindig figyeljünk a rögzítésre.

kep_001

Előre is megtervezhetjük a virágok helyét. Amennyiben valaki megteheti és beleszólhat még az építés idején, vagy átépítés előtt áll, és zárt épített korlátja lesz, kérjen épített növénykazettát.

A fenti kitételek együttállása esetén kialakíthatjuk a korlátban a növényföld fogadására alkalmas kazettát. Minimálisan egy 20×20-as ( ha lehet 20×30 cm) méretű, felül nyitott dobozt alakítunk ki, amibe egy zárt bádog dobozt helyezünk (méretre gyártva). A tartóból itt sem jöhet ki a víz, mert az eláztatja a falunkat, arról emiatt leseik a vakolat és egyéb problémasort idéz elő.

kep_008

Aki nagyobb gyökérzetű növényeket szeretne az erkély végébe, értelemszerűen nagyobb növénykazettát építsen. Ebben az estben az automatizált öntözés is megoldható.

Érdemes felöltöztetni, szépíteni erkélykorlátainkat. Ha nincs korlátunk, ablakunkban is alkalmazható a fenti ötletek némelyike.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.