Víz mellett könnyebb

2017. július 20.

A barcelonai olimpiai játékok alkalmával rengeteg vízfelületet; csobogókat, látványmedencéket és vízesések sokaságát hozták létre. Ezt mind azért, mert a vízfelületek akár 2-3 fokkal is csökkenthetik közvetlen közelükben a hőmérsékletet. Ez azt is jelenti, hogy minél nagyobb medencét csinálunk, annál kellemesebb környezetet teremtünk. Nem a mélység számít, csakis a felület nagysága.

kep_001

Mi is ebből a tanulság?

Nem más, mint, hogy a nagy vízfelület még arra is jó, hogy elviselhetőbb környezeti tényezőket hozzunk létre. Nem elég, hogy pazarul néz ki, jól mutat a kertben és öltözteti házat, de még hasznos is.

Mindösszesen 20-30 cm mélységű vízről beszélünk, ami normál túlfolyás esetén kb. 40 cm mély medencét eredményez. Feszített víztükör esetén természetesen a víz és a medence mélysége megegyezik.

kep_006

A látványmedencéket érdemes valamelyik közösségi tér mellé pozicionálni, hogy szorosabb lehessen a kapcsolatunk a vízzel. Lehet a nappali vagy az étkező mellet, vagy ideális esetben akár közöttük is.

Ezek a medencék kialakításukban szinte semmiben nem különböznek az épített kerti medence kialakításától. Ugyanúgy lehetnek fóliával béleltek, csempézettek, vagy egyéb lapburkolattal kialakítottak. Medence gépészet is tartozik hozzájuk, mert a vizet forgatni és tisztítani kell. Ráadásul még puffer tartályra is szükség van, mert a látványmedencénk nem fedett, így az esőtől bármikor túltelítődhet, a naptól pedig veszíthet a víz a mennyiségéből, tehát ezt is szabályozni kell. Ebből is látszik, hogy ez drága mulatság, de amilyen drága olyan szép is.

kep_003

Nagy hőség esetén belegyalogolhatunk a vízbe, ami nagyban segít lehűlni és a gyerekek is nyugodtan pancsolhatnak, mivel a kis vízmélység biztonságot is nyújt.

A téli napokon sajnos ugyanúgy kell téliesíteni őket, mint egy normál medencét. Ki kell fóliázni és védeni kell a fagytól. Ez sajnos nem túl dekoratív.

kep_002

Ha összegezni szeretnénk, akkor a különleges látványt, a hőmérsékletcsökkenést és a megfizethetetlen élményt emelnénk ki.

A negatív oldalon sorakozik az ár, a fenntartás és a téli üzemmód, bár az kiküszöbölhető, ha télen fűtjük a medencénket.

Ez az élmény sajnos nem mindenkinek adatik meg otthon, de ha beleszerettünk és megvalósítjuk, nem fogunk csalódni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.