Az ablak, a fény és a tájolás

2017. július 12.

A fény jelenléte a meghatározza a közérzetünket, és hozzájárul a jókedvünkhöz. Tervezéskor fontos, hogy minél nagyobb üvegfelületekkel vegyük körbe magunkat. De vizsgáljuk, meg mi mindenre kell figyelni, amikor meghatározzuk az ablakaink méretét.

Amikor felmerül az igény az építkezésre, már a telek kiválasztásánál oda kell figyelni a tájolásra. Internetes vagy papír alapú térképen észak mindig felfelé van. A telek elhelyezkedése akkor ideális, ha az utca észak felé van, hiszen így a kertünk nagy része, ami intim, belső használatra nyújt nagyobb, élhető teret, délfelé esik, s így egész nap világos, napfényes.

kep_005

A nappalit ilyenkor déli, délnyugati tájolással a kert felé nyithatjuk, az étkezőt nyugati, délnyugati, a szobákat és a konyhát pedig érdemes keleti oldalra pozicionálni. A kamra legyen mindig hűvös helyen, lehetőleg északi tájolással.

Ideális tájolás esetén már nem is igazán kell törnünk a fejünket, hogy hova, mekkora ablakot tervezzünk.

4347 Avondale Avenue - Dallas Texas

A jogszabályok foglalkoznak a helyiségek természetes megvilágításával is. Pl. az OTÉK (az országos településrendezési és építési követelmények) előírja, hogy a közvetlen természetes megvilágításra szolgáló bevilágító felület és a helyiség hasznos alapterületének aránya huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségben legalább 1:8-ad legyen, vagy megfelelő megvilágítási körülmények mellett, indokolt esetben 1:10-ed lehet.

Ami azt jelenti, hogy pl. egy 24 m2 alapterületű nappali esetén minimum 3 m2 bevilágító felület szükséges, azaz pl. két darab 1 m x 1,5 m ablak.

kep_003

Ennél azonban érdemes a nappalira jóval nagyobb üvegfelületet tervezni, s lehetőséget biztosítani a kertkapcsolatra. Ma már nagyon jól működnek a tolóajtók, így nagy felületen meg tudjuk nyitni a szobát, mintegy behozva a kertet a lakásba. Déli, délnyugati tájolás esetén azonban ne felejtsük el ezeknek az üvegfelületeknek az árnyékolását sem.

Amennyiben lehetséges, tegyünk teraszajtót az étkezőre is, ezzel vizuálisan és térben is meghosszabbíthatjuk, bővíthetjük, és a kerti partyt sem a nappalin keresztül kell ellátnunk a konyhából.

kep_002

Igény esetén érdemes a hálószobára is teraszajtót tervezni, hiszen egy kisebb, külön teraszra vagy a nappali teraszára jó kilépni a hálóból is. A teraszajtókat bukó-nyíló kivitelben is választhatjuk, így úgy is tudunk szellőztetni, hogy nem kell az egész ajtót kinyitni.

A fürdőszobák manapság már nem feltétlenül kis alapterületű, alig szellőztethető helyiségek, a zuhanyzó, a kád, a WC és bidé igény ezeket a tereket is megnövelte, akár szoba méretűre is. Egy kényelmes, elegáns fürdőben már nem ritkaság a nagy üvegfelület, amit szemérmesebbek fóliázott vagy savmart üveggel védhetnek az illetéktelen szemek elől, de például egy kis belső udvarra pozicionálva ide is tehetünk akár teraszajtó méretű üvegfelületet is.

kep_009

Fontos látnunk tehát, hogy lakásunk esztétikai megjelenése és a mi közérzetünk miatt különösen fontos a megfelelő méretű nyílászárók kiválasztása!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.