Relaxáció a kertben

2017. június 28.

A kertünkben megalkothatjuk a saját nyugalomszigetünket. Válasszunk ki egy nyugodt sarkot, és ruházzuk fel minden kényelemmel. Ha már körbe vettük magunkat kedvenc növényeinkkel, félúton járunk. De mi is kell ahhoz, hogy teljes legyen a nyugalom?

kep_001

Föld, levegő, tűz és víz. A négy alapelem kiegészítve növényekkel.

Az intim tér kialakításánál a földet többféleképpen is alkalmazhatjuk. Meglévő rézsűvel, vagy alacsony támfalakkal, lépcsőkkel is körbevehetjük magunkat, de virágkaspókkal is megoldható a föld közelsége. Ez a közeg ad otthont a növényeinknek. Ezek a növények segítenek relaxálni és elmélyedni a gondolatainkban.

kep_005

Azáltal, hogy a kertben, tehát a szabad térben, szabad levegőn alakul ki a pihenő, elkerülhetetlen a közvetlen kapcsolat a környezettel. A levegő, ami körülvesz minket közvetíti a madárcsicsergést, a növények illatát és a simogató napsugarakat.

A fentiek már elegendőek is lennének a nyugodt kerti megújuláshoz, de hátra van még két elem, ami nagyban segíti az ellazulást.

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

A tűz sokféleképpen megjeleníthető. Lehet egy apró fáklya vagy mécses is, hiszen a lobogó tűz élménye már évezredek óta elbűvöli az embert. A tűz mindig is része volt az életnek, örökké változó arcával felszabadítja és melegíti a környezetét.

kep_002

A negyedik elem a víz. A víz megnyugtató hatása, csobogása, örök mozgása elengedhetetlen része a nyugalomnak. A nap fénye megcsillan a víz felületén és folyóparti hangulatot kölcsönöz. Ebben segítséget nyújthat akár egy műanyag medence is a kertben!

kep_004

A tér, amit létrehozunk, lehet egy vagy többszemélyes. Attól függően, hogy mennyi helyünk van, vagy mennyire szeretnék multifunkciós teret kialakítani. Logikus lépés olyan teret kialakítani, ahol egyedül is el tudunk lazulni, de egyéb esetekben kellemes kerti beszélgetős, tűzrákós közösségi térként is működik,  a közösség számára is elérhetővé válik a négy alapelem.

A meghitt, nyugodt környezet segít ellazulni, kitisztul az agyunk, feltöltődünk energiával. A relaxációs terek segítenek elviselni a rohanós, információkkal és gondokkal túlzsúfolt mindennapjainkat.

kep_008

Ilyen tereket mesterséges környezetben is létrehozhatunk, ahol hangszórókból jön a vízcsobogás és a madárcsicsergés. Ez is működő megoldás, bár nem az igazi.  A lakásbelsőben, falakkal, térelválasztókkal, függönyökkel hozhatunk létre ilyen tereket. Ugyanez a térkialakítás szabad térben is megoldható. Elég egy pad, néhány fa és máris megszületett a saját privát terünk.

kep_009

Miből készül a meditációs kert?

A támfalak és padok kialakításának legegyszerűbb alapeleme a zsalutégla. A betonelemek segítségével könnyedén hozhatunk létre ülőfelületeket és térelemeket.

Egyszerűbb esetben, akár egyetlen egy pad is kijelölheti a meditációs teret. Ha már nyugalomban le tudunk ülni a zöld természetben, az már elegendő, hogy kizárjuk a külvilágot.

kep_006

Ezt az alapállapotot tudjuk kiegészíteni a többi kényeztető elemmel.  Amennyiben nincs kertünk, a teraszon is kialakíthatjuk a nyugalom szigetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.