Védekezés a nap ellen

2017. június 2.

Mindenki szereti a napot, de ez főleg akkor igaz, ha szabadságon vagyunk, vagy egyéb okból nem kell irodában töltenünk a napunkat. A dolgos hétköznapi munkanapok 24 fokig elviselhetőek. Ha ennél magasabb a hőmérséklet és folyamatos a napsugárzás, akkor felmelegednek az irodák ,csökken a koncentrációnk, és ezáltal csökken a hatékonyságunk is.

kep_014_termeszetes

Az otthoni esti, pihentető alvás is nehezebb, ha folyamatosan 30 fok feletti a hőmérséklet. Napközben felmelegszenek a minket körülvevő épületszerkezetek, amelyek este leadják az eltárolt hőt. Így este is meleg van, ami megnehezíti az elalvást és fáradtan ébredünk.

Ezen akkor segíthetünk, ha már napközben megvédjük élettereinket a nap melegétől és árnyékolunk. Persze mesterségesen is csökkenthetjük a belső hőmérsékletet, de az sem mindegy, hogy hány fokról kezdünk el hűteni, és ezzel mennyi energiát használunk el.

kep_015_termeszetes

Talán a ellenpontosabb tudnivaló, hogy hatékonyan árnyékolni csakis külső síkon lehet. A belső védekezés csak az aktuális fényhatások tompítására alkalmas, a felmelegedés ellen nem véd.

kep_009_zsalu

A külső sugárzó hő hatásától csak házunk/lakásunk külső oldalán lehet védekezni.

A védekezés minden esetben összefüggésben van a tájolással. A legnagyobb hőterhelésre a déli és délnyugati oldalon számíthatunk. A többi oldalon a mi földrajzi elhelyezkedésünk esetén nincs szükség aktív védekezésre.

Többféle módon is árnyékolhatunk, de a külső árnyékolást alapvetően három csoportba sorolhatjuk.

kep_005_viszintes

Az első egy olyan megoldás, amit már a házunk tervezésénél el kell dönteni, mivel az árnyékoló az épületünk része. A vízszintes (szerkezeti) megoldás, amikor az épületszerkezetünket hosszabbítjuk meg, különböző árnyékoló kereteket (pergola), vízszintes előtetőket vagy erkélyeket alkalmazva.

A szerkezetek kinyúlási hossza átlagos, 2,40 m-es nyílászáró magasságnál, körülbelül  120-150 cm esetén működik hatékonyan.

Mivel a téli és nyári nap beesési szöge változó, így nyáron, nagy hőnél az árnyékoló védelmet nyújt, de a téli alacsonyabb napállásnál beengedi a napfényt.

kep_004_vizszintes

A következő megoldás a függőleges, az ablak síkjára szerelhető árnyékoló. Ezek a legelterjedtebbek, mivel ha nem gondoltunk a tervezésnél az árnyékolásra, utólag is felszerelhetőek. Persze itt sem árt kialakítani a nyílások felett az árnyékolók dobozát.

A kínálat hatalmas, főleg az árnyékolók anyagának tekintetében.

Talán kezdjük egy régi ismerőssel, a redőnnyel. A redőnyök az ablakaink külső oldalán védelmet nyújtanak a hő ellen, és emellett még tökéletes sötétséget is biztosítanak az esti alváshoz. Redőnydoboz és oldalsó vezetősín kell a működtetéséhez.

Függőleges mozgatásnál létezik fém lamellás (zsalúzia) és feltekerhető, vászon anyagú is. Ezek előnye, hogy használat közben is át lehet látni rajtukA zsalugáter is nagyon elterjedt, főleg a mediterrán vidékeken. Előny, hogy becsukott állapotban is biztosítja a levegő áramlását és így a természetes átszellőztetést.

A függőleges árnyékolás előnye az utólagos szerelhetőség és az automatizálás lehetősége.

kep_011_vaszon

A harmadik esetben magát a természetet, a növényeket használjuk védekezésre. A növények esetében arról van szó, hogy egy nagyméretű  fát ültetünk a megfelelő helyre, és ez a természetes elem védi meg a lakásunkat. Mindenképpen lombhullató fát keressünk, mert akkor teljesül a vízszintes/szerkezeti árnyékolásnál említett feltétel, hogy nyáron, amikor kell, akkor a leveleivel véd, de télen, amikor be kell engedni a napot, nem akadályozza a fény beáramlását.

A fenti lehetőségeket megfelelő tervezés után alkalmazva rengeteg energiát spórolhatunk, és ideális esetben kinti 30 fok esetén, klíma nélkül is biztosítható a 22-24 fok a lakásban.

Nem kell félnünk az árnyékolóktól, mivel nagyban segítik a hőség elviselését és még a házunk díszei is lehetnek.

kep_016_termeszetes

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.