Hordozható kandalló

2017. május 25.

A tűz jelenléte és szeretete nem új keletű. Sokáig életfenntartó szerepe volt, mert melegített, főztünk rajta és fényt adott. Az is többször előfordult a történelem folyamán, hogy teljes városok váltak a tűz martalékává. A tűz a barátunk, de tiszteletben kell tartani erejét és be kell tartani a biztonsági előírásokat.
A tűz klasszikus szerepe elhalványodott, így ma már nem létfontosságú jelenléte a mindennapokban. Viszont jelen van, mint látványelem, és néhány esetben mint fűtés kiegészítés.

kep_004

A kandallók fenntartják a kapcsolatot a tűz és az ember között. A kémény jelenléte elengedhetetlen a kandalló használathoz, de sokan vágynak a tűz közelségére kémény nélkül is.

kep_008

Szinte mindenki szeretne otthonába valamilyen tűz élményt, mind a látványa, mind a kellemes meleg hatása miatt. Abban már megoszlanak a vélemények, hogy szeretjük-e a kandallóval járó „kellemetlenségeket”. Fát kell vágni, vagy vásárolni, azt tárolni kell, méghozzá száraz körülmények között. Be kell vinni a lakásba, ahol mindent összekoszol, de van, aki a tűzzel járó füstöt nem szereti. Amennyiben utólag szeretnénk kandallót építeni, akkor kéményt is kell építenünk, amit engedélyeztetnünk is kell. A fenti okok szokták elbizonytalanítani a kandallóra vágyakozókat. Számukra lehet tökéletes megoldás a bioetanol kandalló. Gyönyörű lánggal ég és még melegít is, tehát az élményt megkapjuk, a fent említett „negatív” elemek nélkül. Se fa, se kosz és még kémény sem kell.

A kandalló tüzelőanyaga a bioetanol, melynek égése során nem keletkezik sem füst, sem pedig gáz. Az alkohol égésekor vízpára és egy kevés szén-dioxid termelődik. A fűtőteljesítmény kb. 3 kW, amely elegendő lehet egy kisebb szoba temperálására is.

kep_005

Egy lakás/ház fűtéséhez mindez természetesen nem elegendő, de a használata teljesen biztonságos, a fűtőanyagot pedig megvásárolhatjuk barkácsboltokban, festékáruházakban és szakboltokban. 1 liter alkohol kb. 3-4 órára elegendő, a kandalló és az edény kialakításától függően.

Mire figyeljünk:

Ne kerüljön éghető anyag a kandalló fölé és újratöltéshez mindig várjuk meg, hogy kiürüljön és kihűljön a tartály. Égés közben rátölteni TILOS!

Mivel a technológiából adódóan a kandalló csak egy testből, egy tartályból valamint tűzálló üveg védőlapokból áll, nincs, ami elromoljon.

kep_007

Formai kialakításban csak a képzelet szabhat határt. A klasszikus falba süllyesztett kandallóhatástól, a falra szerelhető változaton át, egészen a térbe állított szoborszerű megoldásig minden létezik. Egyre többször építik egybe a nappali asztallal, így körbeülhetjük, mint egy tábortüzet.

kep_001

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.