Nem minden fa, ami annak látszik!

2017. május 17.

Azért használunk természetes anyagokat, mert szépek, valódiak és így közelebb érezzük magunkat a természethez. Azonban a természetes anyagok, anyagszerkezetük miatt, több odafigyelést és karbantartást igényelnek, és rövidebb az élettartalmuk.

kep_008_WPC

Azért használunk természetes hatású anyagokat, mert úgy néznek ki, mintha igaziak lennének, de nem igényelnek gondozást, és az élettartalmuk is sokkal hosszabb.

Nyári napokon, a nyitott ajtókon keresztül összeköthetjük a nappali terét a kerttel. A kert akkor működik jól, ha minél több zöldfelület található benne. Ez lehet vegyesen fűterület virággal, vagy talajtakarókkal beültetett terület is.

kep_007_WPC

A zöldbe beékelve, vagy a belső terek meghosszabbításaként elhelyezhetünk néhány burkolt felületet is. Legtöbbször a kerti étkezés, vagy a – ma divatos – kerti nappalik burkolt fogadó felületéről beszélünk.

A kültéri teraszburkolatunk lehet valódi faburkolat, de lehet kerámia, gres vagy WPC is. Ma már többféle fahatású burkolat közül is választhatunk. Mivel a gyártók is tisztában vannak a valódi faburkolatok hátrányaival, szinte minden gyártó előállt valami fahatású termékkel.

kep_005

A mázas kerámia és gres termékek teljesen úgy működnek, mint a fürdőszobákban használt társaik, csak épp fagyállóak a külső felhasználás miatt, és természetesen fa mintázatot viselnek a páncéljukon. A kerámialapok égetett agyagból vannak mázas fedőréteggel, ami ebbe az esetben fahatású. A gres lapok valamivel tartósabbak, mivel homogénebb szerkezetűek és így ellenállóbbak a külsős hatásoknak.

Mindkét termék jól imitálja a természetes hatást, ezen kívül mindkettőt sima betonfelületre kell felragasztani kültéri rugalmas ragasztóval. Amit kapunk, az egy klasszikus burkolt terasz csak fahatású modern anyagokkal.

kep_004

Amennyiben nem szeretnénk ennyire eltávolodni a valódi fától, létezik egy köztes megoldás is. Fa társaikkal kinézetre teljesen megegyező a WPC, ami egy fa-műanyag kompozit. Ezzel a keverékkel próbálják még ellenállóbbá tenni a kültéri használatra. Ebben az esetben is érdemes a burkolat saját anyagát használni párnafaként. Léteznek rendszerben kapható acél és alumínium párnafák is. Fontos, hogy az alátétszerkezet is időjárásálló legyen.

kep_001

Ezek a fa teraszok saját kezűleg is könnyedén összerakhatók. Hozzunk létre egy aránylag sima és vízszintes (az épülettől kicsit elfelé lejtő, 1 %) felületet. Terítsünk el rajta néhány centi murvát vagy bazaltzúzalékot. Ebbe ágyazzuk bele a párnafákat. Ellenőrizzük, hogy a fogadó szerkezetünk egy síkban legyen, majd helyezzük rá a faburkolatot. A burkolatot rögzíthetjük szeggel, csavarral vagy rendszerek esetében a rendszerhez tartozó lefogató elemekkel. Hagyjunk kevésnyi rést (2 mm) a burkolati elemek között a víz szabad elfolyását biztosítandó. Így soha nem fog felfagyni a teraszunk.

Már akkor sem kell lemondani a fa látványáról, ha nem szeretünk évente festegetni, gondozni. Hatalmas a kínálat, csak győzzük megtalálni a számunkra legkedvesebbet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.