Láthatatlan védelem - üvegkorlátok

2017. május 3.

Az építészeti luxus egyik kedvelt eleme a keret nélküli üvegkorlát. Mindenki vágyik rá, pedig szinte láthatatlan, nem beszélve arról, hogy költséges is. A korlátok fő szerepe a leesés elleni védelem biztosítása. Legtöbbször a lépcsőket és az erkélyek széleit határoljuk velük, de kisebb-nagyobb szintkülönbségek esetén a kerti támfalaknak is védelmet nyújt.

08

Az áttört korlátok általában fémből vagy fából készülnek. Létezik még épített felfalazott korlát is, ami teljesen zárt, és emiatt teljes ellentéte az üvegnek. Sokan nem szeretik, ha mások belátnak az erkélyre, ezért magas korlátokat húznak fel. gondolván kilátni még úgyis ki lehet fölötte. Nos, nekik kár lenne kifizetni egy üvegkorlátot.

09

Akik viszont a szabad átlátás hívei, megpróbálják minél filigránabbra és ritkábbra tervezni a korlát mintázatát. Ezen okból terjedtek el a fémkorlátok a fával szemben. Kisebb szerkezeti vastagsággal is elérhető az elvárt biztonság a látvány elvesztése nélkül. A fémkorlátok speciális változata a feszített fém pászmás, ahol már csak egy fém huzal helyettesíti a korlátbetéteket.

06

Aki ennél is zavartalanabb kilátást szeretne, annak már csak az üvegkorlát marad. Alapvetően kétféle keret nélküli üvegkorlát típus létezik, a befogott, és a lábakon álló.

Kicsi króm lábak tartják el a padló vonalától az üvegtáblákat az egyik verzióban. A kültéri használatnál előre el kell helyezni a lábakat a szigetelési problémák elkerülése végett. Burkolással el kell tüntetni a tartólábak alsó részészét, majd elhelyezni az üvegtáblákat. A lábak miatt alul marad egy szabad sáv, de ennek is lehet előnye, például a terasz esővíz elvezetése. Összesítve, látunk néhány lábat, nem érnek padlóig az üvegtáblák, de cserébe fele annyiba kerül, mint a most következő befogott társa.

03

A határtalan szabadság és a láthatatlan korlát érzését a befogott változat nyújtja. Több a beépítési probléma is, ezért több szakértelmet követel, jóval többe is kerül, de megéri. Akár belső, akár külső korlátként alkalmazzuk, két további választási lehetőségünk van. Az üvegtáblák  megfogási módjától függően lehet rejtett vagy látszó túlfuttatott kialakítású.

04

Mindkettő nagyon hasonló, amíg a rejtett befogott üveg csak a padlószintig látszik mindkét oldalról, addig a túlfuttatott üveg megjelenik a külső oldalon, ahol látszó pontszerű megfogásokat kap.

Ezek az üvegek teljesen biztonságosan keretezik erkélyeinket vagy tetőteraszunkat, anélkül hogy konkurálnának a környezettel és a kilátással. Elegáns kiegészítője mind egyes háznak.

02

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.