Felirat a falon

2017. április 27.

kep_001Egy-egy betű is lehet design elem, de egész szavak és idézetek is díszíthetik a falakat. Egy betű talán nem mond semmit, de attól még jó lehet dekorációs elemnek. Mérete, színe, anyaga és a típusa is meghatározhatja a térben betöltött szerepét.

A méret a lényeg…

Mindenki látta már a nagyvárosok, nagy események fő turisztikai látványosságát, az ember nagyságú vagy annál nagyobb léptékű feliratokat; Budapest, Sziget, Amsterdam és persze a leghíresebb; a Hollywood felirat.

A nagyméretű számokkal találkozhatunk még lakótelepi vagy egyéb egyforma épület megkülönböztethető jeleként is. A túlméretezett számok segítenek a tájékozódásban és díszítik az épületeket. Nagyobb cégek használják még a figyelemfelhívás eme módszerét. De nézzük mi újság a belsőépítészetben!

A legelterjedtebbek talán az ajtófeliratok, ahol mindenki jelezheti akep_005 felségterületének határát. A szülők már akkor megjelölik a gyerekszobát, amikor a gyerek még nem is tud olvasni. Ezek a feliratok természetesen módosulhatnak a gyerekek különböző fejlődési szakaszaikban.  Ezeket az otthoni felhasználásra szolgáló betűket mi magunk is elkészíthetjük papírból vagy kivághatjuk habkartonból. Ma már számos cég foglalkozik 3D betűk készítésével, így akár rendelhetünk is, egész mérsékelt áron, ha pedig mi festjük le a betűket, még olcsóbb lehet.

A könyvespolcok könyvtámaszának is gyakran használják a könyvből eltévedt betűket. Az élére állított betű, ami rendet tart a könyvek között.

Falfeliratok…

kep_006Ez egy kimeríthetetlen dekorációs lehetőség. Attól függően, hogy mit és hogyan írunk a falra, elindítunk egy végtelen grafikai folyamatot. Lehet belőlük csak néhány, de akkor használjunk nagyobb betűket, mint például a nagyon kedvelt HOME és LOVE feliratok. Írhatunk hosszabb szöveget is, de akkor el kell dönteni a formát, amit a szöveg tömege létrehoz. Lehet az egyszerű négyzet, álló vagy fekvő téglalap, de macit vagy szívet is formálhatunk szövegtörzzsel.

Azt is fontos eldönteni, hogy a szöveg csak dekoráció vagy esetleg valami mondanivalója is van. Más-más hatása van a különböző betűtípusoknak is. A kacifántos  írott szövegek romantikusabb, míg a nagy nyomtatott betűk határozottan elválnak a faltól.

A színek és kontrasztok szintén nagyon fontosak. Ha túlságosan belesimul a szöveg akep_010 hátterébe, elveszti jelentőségét.

A feliratok megjelenését egyedi világítással is kiemelhetjük. Hangulatvilágítással kombinálva növelhetjük az összhatást.

Természetesen a belső falakon is használhatunk 3D-s betűket. Ezek még erőteljesebben jelennek meg, mint a falra simuló társaik, de akár vegyesen is be lehet vetni őket. A 3D-s betűk speciális használata jeleníthető meg látszóbeton falak esetén. Ez komoly előkészületet igényel, mivel már a zsaluba el kell helyezni a kirekesztő betűformákat, de cserébe a fallal együtt egy új világ nyílik meg számunkra.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.