Az élet gáz nélkül - elektromos rendszerek

2017. április 20.

Számos megoldás létezik, ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk bevezetni a gázt. A vezetékes gáz önmagában számos előnnyel jár, táplálja a gázkazánunkat és biztosítja a folyamatos gázlángot az ebédek elkészítéséhez. Ezáltal megoldott a fűtésünk, a meleg vízellátás és a főzés is. A mai háztartások nagy része ezen az elven működik. De nézzük meg megoldható-e mindez gáz nélkül is!

kep_002_elektromos_radiator

Számos olyan berendezés került a piacra, amelyekkel könnyedén tudjuk nélkülözni a gázt. Ez nem feltétlenül új keletű, mivel azokban a lakótelepi lakásokban, amelyek táv hővel fűtenek eleve nem feltétlenül volt gáz, így a tűzhely is villannyal üzemelt. Tehát kezdjük is a tűzhellyel.

A kerámialapos főzőfelületek megjelenése nagyon sok helyen leváltotta a gázos elődeit. Sima felülete miatt könnyen takarítható és nem kell bevezetni a konyhába a gázt. Az első generációs termékek óta nagyot fejlődtek az elektromos tűzhelyek. Ma már indukciós kivitelben is hozzáférhetőek, ami a főzés menetét nagyban felgyorsítja. Amint látjuk a konyhában könnyedén nélkülözhető a gáz, de mi van a fűtéssel?

Három megoldást mutatunk be, amiből kettő bármikor egyszerűen megoldható és egy harmadikat, ami igényel némi előkészület.

kep_008A legegyszerűbb villanyradiátorok használata. Falra szerelhető sugárzó vagy ventilátoros kivitelben is elérhetőek, csak áram kell hozzá és már működik is. A formatervezés világa ezekről a termékekről sem feledkezett meg, és ennek köszönhetően csodálatos, akár üveg vagy kőlap radiátortorokkal is díszíthetjük lakásunkat.

A következő lehetőséget a déli országok piacára kifejlesztett hűtő-fűtő klímák jelentik. Dél-Spanyolországban elengedhetetlen a klimatizálás, de nagy ritkán fűteni is kell, ezt próbálták megoldani egy készülékben. Az első példányok még csak -5 fokig működtek, de most már -15-nél is gazdaságos meleget adnak. Így nálunk is elterjedtek a nyaralókban, és egyre többször alkalmazzák őket teljes lakások hűtésére és fűtésére. Itt sincs szükség komolyabb előkészületre és utólag is beszerelhető. A meleg vizet ebben az esetben villanybojler biztosítja.

kep_011De nézzük a harmadik megoldást, ami nem más, mint a levegő-víz hőszivattyú. Környezetbarát és takarékos, a beruházási és az üzemeltetési költségeket vizsgálva talán a leggazdaságosabb megoldás. Nem kell bevezetni a gázt, így nincs gázkazán sem, tehát kémény sem kell. Kell viszont  egy, a házra méretezett kültéri egység, egy puffer tartály, néhány keringető szivattyú és sok-sok csövekkel beborított felület. A hőszivattyús rendszerek mind felületfűtést vonzanak magukkal. Az előállított alacsony, 35-38 fokos vízhez nagy felületre és jól szigetelt házra van szükségünk. Az is lényeges előny, hogy ezzel a beruházással a hűtésünk is megoldódik. Természetesen nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a felületfűtéseknek nagy a tehetetlensége, azaz lomhák. Ez azt jelenti, hogy a bekapcsolás után csak 10-12 órával lesz meleg a lakásban.

kep_004_uveg_radiatorAz elektromos fűtési rendszerek legtöbbjére már igényelhető H vagy GEO tarifa, ami olcsóbb áramot jelent a fűtési időszakban, de a termékeknek minősítettnek kell lennie.

Amennyiben meg akarunk szabadulni a gáztól, több lehetőség közül is választhatunk.

Azonban minden eset egyedi, ezért mindenképpen szakember segítségével válasszuk ki a nekünk legjobb megoldást…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.