Konyhaszigetek

2017. április 13.

kep_02

Főzni jó, a főzés művészet. Ahogy a festőknek a vásznat, úgy a szakácsoknak is meg kell adni a megfelelő alkotó felületet. A hétköznapi szakácsok, azaz mi is megérdemeljük, hogy adottak legyenek a körülmények a gasztronómiai önkifejezésünkhöz.

 

 

 

 

Már egyre több „profi” kiegészítő érhető el a halandók számára is. A jó konyha jó felszereléseket tartalmaz és optimális a kialakítása.

A konyhakialakítás alaptípusai…

A leggyakoribb kialakítás az „U”, amely esetben teljesen körbe van építve a konyhapult a keretező falakat hűen követve. Ez az elrendezés optimálisan kiszolgálja és leköveti a technológiát. Minden elérhető távolságban van, és kiküszöböli a felesleges mozgásokat. Ennek a formának van két mellékága.

kep_01Az egyik a két egymással szembeni, párhuzamos konyha pult, ahol kimarad az „U” rövid oldala. Ezzel megszűnnek a sarokelemek, és ezen felül vesztünk egy kis pultfelületet. A másik variáció egy olyan „U” alak, ahol az „U” egyik szára szabadon van, nem keretezi fal, ezért akár bárpult vagy reggeliző felület is lehet belőle. Ezt akár már félszigetnek is nevezhetjük. A szabad oldal kialakítása számos variációs lehetőséget biztosít.

kep_03Nagyon népszerűek még az „L” formájú konyhák, amelyek legtöbbször az egyterű amerikai konyhák kedvelt kialakítását tükrözik. Ez a forma nyitott pozícióban találkozik az étkezővel és a nappalival. Ez az az alakzat, amely úgy egészül ki majdnem „U” formára, hogy a kiegészítő elem nem csatlakozik az „L” –hez, így önálló szigetet képez. A konyhaszigetek nagyon sok jó dologgal és kiegészítő funkcióval járulnak hozzá a konyhai munkához. A négy oldalról szabad sziget elemhez számos funkciót rendelhetünk. Használhatjuk egyszerű munkafelületként is. Semmilyen előkészítést nem igényel, miközben jelentős plusz munka- és tárolófelülethez jutunk. Ide telepíthetjük a mosogatót. Ez teljesen megszokott megoldás, de igényel néhány előkészületet. Ide kell vezetni a vizet és el kell vezetni a mosogató vizét.

Picture_11 061A harmadik verzió, amikor a főzőfelület kerül a szigetbe. Így átalakulhatunk igazi látványkonyhává és az ételek készítése közben szemben állhatunk a közösségi térrel. Ebben az esetben még több előkészületre van szükség. Az elektromos tűzhelyeknek áramra van szüksége, nem is beszélve a gáztűzhelyekről. A gáz biztosítása a konyhaszigeteknél szinte lehetetlen a magyar törvények miatt. A főző felületek magukkal vonzzák a szagelszívó kialakításának szükségességét. Itt is áram igény és a használt levegő elvezetése merül fel kiegészítésként.

Okozhatnak ugyan némi extra fejtörést, de egy optimálisan kialakított konyhasziget értéke megkérdőjelezhetetlen. Mérjük fel tehát helyszíni adottságainkat, és válasszuk a nekünk legjobb megoldást!

kep_07 kep_04

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.