Könyvespolc a digitális világban?

2017. április 5.

A fényképek már nem papírra készülnek és egyre kevesebb a kézben tartott, “régi típusú” album. Számítógépek és okos telefonok az új fotóalbumok. A bakelit lemez után a cd-k világa is eltűnőben. Zenei megosztóké a jövő, de már a jelen is.

kep_002

Mi a helyzet a könyvekkel?

Ezt a területet is utolérte a digitális világ és sokan használják az elektronikus könyveket, könyvolvasókat. Ugyanakkor még mindig sokan ragaszkodnak a valódi  lapozgatáshoz és könyvszaghoz. Még azok is, akik az elektronikus olvasást űzik, szeretik birtokolni az olvasott könyv nyomtatott verzióját.

kep_001

Miközben egyre több könyv kerül a merevlemezek fogságába, szabadlábon maradt társaikról is gondoskodnunk kell. Ezzel egyértelművé vált, hogy a könyvespolcoknak még nem járt le az ideje. A könyvek tárolása nem csak egyszerűen tárolás, a könyvespolcok a belsőépítészet részeként díszítik a hétköznapjainkat.

kep_010

Attól függően, hogy a könyv, vagy a polcrendszer dominanciáját szeretnénk előtérbe helyezni, többféle polcrendszert tervezhetünk. Amennyiben célunk, hogy a könyvek domináljanak, egy visszafogott, szinte láthatatlan rendszert kell megálmodnunk. Vékony, vízszintes anyagot használva, minél kevesebb függőleges osztással.

kep_005

Minél vastagabbak a könyvespolc osztóelemei, annál inkább átkerül a könyvekről a hangsúly a polcokra, tehát ha jobban kiemeljük a polcok karakterét, az elkezd önálló életre kelni, és lassan átváltozik térplasztikai elemmé.

kep_004

Elhelyezkedését tekintve a polcok kerülhetnek fal mellé, ekkor nagyjából annak részeként viselkednek. Eltávolodva a faltól térelhatárolóként is funkcionálhatnak. Anyaguk leggyakrabban fa, de a fém, üveg és akár a műanyag sem tűnik idegennek.

kep_003

Nagyon fontos kérdés a por, el kell döntenünk, hogy időnként letakarítjuk az egyértelműen porfogó könyvtárunkat, vagy üveg mögé zárjuk őket. A zárt könyves szekrény is több lehetőséget tartogat számunkra. Lehet nyíló ajtós, toló ajtós, de létezik a régebben nagyon elterjedt polconként felhajtható ajtós is.

kep_008

A design tárgyak és bútorok térhódításával nagyon sok egyedi, szoborszerű könyvtároló jelent meg, amelyek méltó helyet biztosítanak könyveinknek.

A könyvespolcok nagyon öltöztetik az otthonainkat, bátran éljünk hát a lehetőséggel, és toljuk előtérbe könyvtárunkat!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.