Szagelszívás másként

2017. március 30.

A főzéskor keletkező pára és szag kulturált elvezetésére szolgálnak a szagelszívók. Az elszívás nem új keletű, már régebben is építettek szellőző kürtőket a konyhákhoz, bár ez legtöbbször megegyezett a kéménykürtővel. A kezdeti nagy éttermi konyhák után megjelentek a háztartási szagelszívók is.

kep_009

Először a különálló „kis” helyiségben kellett megküzdeni a szaggal és a párával, amit akár ablaknyitással is megoldhattunk, mivel a konyha külön egységként jelent meg. Vidéken gyakori megoldás volt a nyári konyha használata. Egy külön konyha a kertben, ami elkülöníti a konyhával járó „kellemetlenségeket” a háztól.

A hagyományos konyhákban a főzőfelület a fal mellett, a konyhapultban található. Ezekben az esetekben használjuk a fali elszívókat.

kep_011

Az amerikai konyhák megjelenésével, szinte nélkülözhetetlenné váltak a szag és páraelszívók. A konyha tere egy légtérbe került az étkezővel és a nappalival, így biztosítva szabad áramlást a konyhai illatfelhőknek. Mivel a nappaliban már nem olyan jó az egész napos ételszag, mindenképpen meg kell akadályozni azt.

A konyhaszigetek kikövetelték a faltól független belógatott szagelszívókat. Itt már egy kicsit bonyolultabb helyzet, mert fel kell függeszteni a gépet a mennyezethez és valahogy el kell vezetni az elhasznált levegőt. Az elvezetés csöveit általában álmennyezettel lehet eltakarni.

kep_012

Mivel minden konyhasziget fölött ott pöffeszkedik egy gép, a gyártók elkezdtek egyéb megoldásokon gondolkodni, hogy is lehetne másként elszívni a szagot és a gőzt.

Így született meg két tűz közeli elszívó. Mindkettő a pultba rejtve a tűz és az edények közvetlen közelében próbálja kezelni a problémát. A gépek a pultba rejtve várják, hogy munkára fogják őket.

kap_010

Az első elterjedtebb változat be van építve a pultba, de gombnyomásra kiemelkedik és az edényeink pereménél azonnal elszívja a keletkező párát. A gép mindenképpen jóval diszkrétebb a belógatott társainál, de gépezet összetettsége miatt drágább is. Nagyon fontos, hogy időben találjuk ki, ha ilyet szeretnénk, mert a kivezető csöveket előre el kell helyezni a padlóban. A termék több méretben (szélességben) kapható, természetesen választhatunk a különböző teljesítmények között is. A szagelszívót elhelyezhetjük a főzőlapok közé vagy a főzőfelület végébe, lecsukott állapotban csak a felső fém vagy üveg takaróelemet látjuk. A takaró készülhet a pult anyagából is, és akkor szinte láthatatlan.

kep_001

A másik megoldás még bátrabb. Az előzővel megegyezően ez is a főzőfelület mellé a pultba van beépítve, de lustább a társánál, nem jön ki, a pult szintjéről próbálja meg elvégezni feladatát. A gép különlegessége, hogy már közvetlenül a serpenyő felületéről elszippantja a gőzt. Természetesen ez a készülék is előkészületeket igényel. Nem is csak gépészeti téren, az egész munka és főzőfelület tervezésénél figyelembe kel venni a helyigényeket és kritikus távolságokat, és össze kell hangolni a fiók kiosztást a gépészettel.

kep_002

Ezek mind drága megoldások, de aki megengedheti magának, megpróbálkozhat a szagelszívás előremutató eszközeivel. Ne feledjük, bármilyen szag és páraelszívót is veszünk, nem ér semmit, ha nem vezetjük ki a szabadba az elhasznált, elszívott párát és zsíros levegőt.

kep_007

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.