Bontott tégla kívül, belül

2017. március 16.

A tégla örök. A tégla szép. A tégla időtálló. Még sorolhatnánk tovább is, de legyen annyi elég, hogy a tégla mindig jó választás. A tégla a legrégibb építőanyag, története egyidős a civilizációéval.

kep_010

A 19. század utolsó éveiben csak Budapesten 12 téglagyár működött. Emléküket őrzi Budán a Feneketlen-tó, amely eredetileg egy téglagyár anyaggödre volt. Ebben az időben minden téglából épült. A kisméretű tégla (hazánkban 25 x 12 x 6,5 cm méretű) a lelke minden régi háznak, de ma már inkább blokk égetett agyag és egyéb szilikát téglát használnak. A régi épületek bontásakor rengeteg tégla kerül elő, ami szerencsére nem vész el, mert nagy divatja van a bontott téglának. Ez is egy gyönyörű példája az újrafelhasználásnak és a környezetünk megóvásának.

kep_005

A mai hőszigetelési lázban egyre kevesebbszer jelenik meg a tégla, mint homlokzatburkolati elem. Megépül a falazat, rákerül a szigetelés és akkor még plusz költségként építsünk még egy téglafalat? No, ezért kevesebb a tégla a külső falakon. Itt kerül ismét helyzetbe az újrahasznosított bontott tégla.

kep_008

A tégla nagyon jól és könnyen vágható, ebből adódóan 4, de akár 5 darabba is vágható a hossztengelye mentén. Így 25 x 12 centis téglány könnyen kezelhető és ragasztható igazi téglalapokat kapunk, hihetetlen olcsó áron. Ezek a lapok jól használhatóak mind a belsőépítészetben, mind a homlokzatburkolásban. A külső falakon könnyedén felragaszthatjuk a téglalapokat a hőszigetelésre és különösebb költségnövekedés nélkül téglaházban lakhatunk.

kep_004

A külső problémákat megoldva térjünk át a belsőépítészetire. Amennyiben nem építettük a belső falakat eleve kisméretű téglából, de szeretjük a tégla látványát, jó megoldás lehet a vágott bontott tégla. Különösebb előkészületek nélkül szinte bármilyen falra felragaszthatjuk a valódi téglalapokat. Fugázás után senki nem tudja megállapítani, hogy az egész fal tégla vagy csak pár centi. A tégla valódisága meg nem lehet kérdés.

kep_007

Az égetett tégla színe is változó, odafigyeléssel gyönyörű színátmeneteket hozhatunk létre, szabadon játszva az árnyalatokkal. Különböző vastagságú darabokkal térbeli 3D-s hatást érhetünk el. Egy-egy kifordított elem használatával kis polcokat, hangulatos gyertyatartókat alkothatunk.

kep_002

A mai legdivatosabb felhasználása a bontott téglának a borospincék építésében csúcsosodik ki. A borkultúra egyre jobban fejlődik hazánkban is, és ennek hatására már olyanok is építenek borospincét, akik nem rendelkeznek saját szőlővel, egyszerűen csak borkedvelők. Itt felhasználásra kerül a teljes tégla, és valódi tégla falazattal és tégla boltozattal készülnek a borospincék.

Ahogy az felvetett ötleteinkből is látszik, a tégla mindig jó választás otthonunk dekorálásra!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.