Már a csillár is beton?

2017. március 1.

A természetes és a mesterséges fényeknek is nagyon fontos szerepe van az életünkben. Amíg a természetes fények nappal színesítik a világunkat, a szabadban és ablakainkon keresztül a lakótereinket is beragyogják, addig a mesterséges fények segítenek eligazodni az éjszakában. A lámpatestek nem csak fényt sugároznak, hanem a funkción túl díszei lehetnek a szobáinknak, házunk homlokzatainak, utcáknak és parkoknak. A lámpák már régóta nem csak egyszerű világítóeszközök, sokkal többek annál.

   kep_006

Alapesetben a lámpa kerülhet közvetlenül a mennyezetre, a falra vagy be is lógathatjuk csillárként. A helyzet meghatározásán túl fontos a lámpa, lámpabura anyaga is. A pazar üvegkristály csillártól az egyszerű papír lámpaernyőig szinte már mindent lógattak a plafonról. Már itt volt az ideje, hogy a betont is belengessük.

A nyers beton már mindenhová beszivárgott, és mostanára a lámpa burák sem mentesek ettől a nemrég még csak a szerkezetépítésben használt anyagtól. Az alapelemek nem változtak. A csillár vagy belógatott egyéb lámpák 3 fő eleme a belógató drót, a foglalat és a lámpaernyő. Felmerül azonban a kérdés, hogy mi lesz a beton súlyával?

kep_004

Két okból sem kell izgulnunk. Az elsőnél képzeljünk el egy hatalmas üvegcsillárt és vessük össze a betonnal. Higgyük el, nem lesz nehezebb. A második titok pedig az anyagban és anyagvastagságban rejlik. Vékony és könnyített anyagokat használnak, bár ettől szinte eléri az üveg törékenységét. Fém, üvegszálak, és hálók segítségét is igénybe vehetik az anyag stabilizálásánál.

A beton lámpákat le is festhetjük, de a legnagyobb hatás mégis csak egy belógatott natúr beton alakzat nyújtja. Az anyagok kombinálása is elfogadott. A betonfelület üveggel és fémekkel is jól együtt tud működni. A fa is megfér a betonnal, és lágyítja annak durvaságát. Az anyagok már-már művészi darabok készítésére sarkalnak.

blog1

Más felhasználásokban kipróbált módon a betonnak vannak transzparens tulajdonságai, így át is világíthatjuk őket. Az átvilágított beton anyagtalanná válik és elkápráztat.

kep_011

Fali vagy kerti lámpák esetén még egyszerűbb a helyzet. A beton, mint anyag könnyedén illeszkedik a környezetébe. A kerti utak megvilágításánál már előbb elterjedt, mint a beltéri alkalmazása.

PDXFix_piper

A beton egyre szerethetőbbé válik, a beton bútorok után már épp itt volt az ideje a beton lámpák térhódításának!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.