Radiátor vagy padlófűtés?

2017. február 22.

Gyakran elhangzik a kérdés házépítésnél és lakásfelújításnál, hogy radiátorral vagy padlófűtéssel melegítsünk. Mindkét módszer megfelelően működik, de mivel valamikor döntést kell hozni, segítünk néhány információval. Kezdjük talán két cáfolattal. Mindkét megoldás ellen létezik általános ellenérv.

“A radiátorok csúnyák és elrontják lakás látványát.”

Ez már régen nem igaz, mert ma már olyan formájú, színű és bordakiosztású radiátorokat rendelhetünk amelyek nem hogy csúnyák, még hozzá is adnak a látványhoz. (lásd.: Design radiátorok)

kep_13

“A padlófűtés egészségtelen mert lebegteti a port, amit emiatt belélegzünk.”

A meleg levegő valóban felfelé száll, de ez nem jelenti azt, hogy bármennyivel is több por lenne a levegőben és az orrunk előtt lebegne.

kep_16

Nézzük az árakat

- A radiátoros fűtéshez fűtéscsövek és radiátorok kellenek.

- A padlófűtéshez viszont be kell csövezni az egész padlót. Ezt hívjuk felületfűtésnek.

- A hagyományos, egyszerű radiátorok árával nem lehet versenyezni, de ha már design termékeket is beillesztünk a rendszerbe, leszűkül a különbség.

Az elhelyezésről

Klasszikusan az ablakok alá kerülnek a radiátorok. A modern építészet egyik legnagyobb előnye a földig érő nagy üvegfelületek, nyílások betervezhetősége. Ezekben az esetekben megszűnik a parapet, így a radiátorok is kiszorulnak. Maradnak az ablakok közötti falfelületek, de ott meg konkurálni kell a bútorozással. Ebből az következik, hogy a földig érő ablakok esetében előnyösebb a padlófűtés alkalmazása.

kep_10

Gyorsaság és tehetetlenség

A legnagyobb különbség a két rendszer között a gyorsaság, ami a  víz hőmérsékletéből ered. A radiátorokban 60-70  fokos víz kering, a padlófűtés csöveiben csak 28-32 fokos. Ez azt eredményezi, hogy radiátorokkal néhány óra alatt is fel lehet fűteni a lakást, míg a padlófűtésnél akár egy nap is szükséges.

kep_04

A felületfűtések mindig tehetetlenebbek, de cserébe kevesebb energiát használnak. Annak , aki radiátorról vált padlófűtésre, hozzá kell szoknia a különbséghez. Egyre elterjedtebbek az alternatív fűtési rendszerek, így a levegős hőszivattyú is. Ezek a rendszerek csak felületfűtéssel együtt működnek, az előállítható vízhőmérséklet miatt. Ha radiátort szeretnénk, nem választhatunk hőszivattyús rendszert.

A fűtési rendszer meghatározása fontos feladat. Mérlegeljünk mielőtt döntünk.

kep_05

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.