Családi fotók a belsőépítészetben

2017. február 15.

kep_002
A falak díszítésére sok megoldás létezik. Festéssel, tapétával és különböző burkolóanyagok használatával is dekorálhatók a felületek. Mégis a legegyszerűbb képeket tenni a falra. Persze a következő kérdés, hogy milyen képet is használjunk?  Ha akad egy Picassónk, akkor az pont megfelel, de ha nincs, akkor sem kell nagyon csüggedni.

kep_003Filmekben is megfigyelhetjük, hogy a nappaliban mindig van egy komód, amin családi fotók hirdetik a múltat, a kandalló teteje a másik népszerű családi képtár helyszín. A harmadik lehetőség a falak dekorálása családi képekkel. Belsőépítészeti szempontból játékteret biztosíthat a képek mérete és kerete, de a képkeretek kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat.

kep_004
A régi képek akkor autentikusak, ha saját patinás keretükben reprezentáljuk őket. Emiatt azonban nehezen illeszthetőek az újabb, mai képekhez. Ebben az esetedben különböző keretekkel variálunk, ahol maga a keret is jelzi az idő múlását. A régi képeknél a méret is kötött, ha meg akarjuk tartani az eredetiségét, bár ha paszpartozzuk, tetszőleges keretet használhatunk.

kep_005
A mai modern lakások gyakori része az eredeti méretű vagy kinagyított családi fotó. Ehhez nagyban hozzájárult a digitális fotótechnika fejlődése. Nem vagyunk már ráutalva a fotóelőhívás méretkorlátaira, ami azt eredményezi, hogy szinte bármilyen méretben reprodukálhatjuk fotóinkat, ezáltal szabadon megkomponálhatjuk a látványt.

kep_006
Variációk sokasága áll rendelkezésünkre. Egy nagy kép a családról, vagy sok kicsi, ami egy nagy egészet alkot, ezen kívül sorolhatjuk is a képeket vagy akár fel is darabolhatjuk őket. A képdarabolás egyenként képrészleteket tartalmaz, ami absztrakttá teszi az egyedi képeket, de messziről nézve összeáll egy egésszé az alkotás.

kep_007
Az sem mindegy, milyen keretet használunk. A keret színe, vastagsága, anyaga mind-mind meghatározzák a látványt. Képdarabolásnál érdemes vékony keretet használni, hogy ne zavarja a keret az összképet. Viszont egy vagy több kisebb képet kiemelhetünk, hangsúlyozhatunk magával a kerettel is.

kep_008
Más-más hatást kelt a képek sorolása és csoportosítása. Ha csak simán egymás mellé tesszük a képeket, akkor minimum 3 variáció létezik. Máshogy néz ki, ha egyforma négyzetes képeket sorolunk, máshogy, ha vízszintesen nyújtott, fekvő vagy álló téglalapokkal dekorálunk.

kep_009
A csoportosításon túl a keretek alakja további lehetőségeket biztosít. Kerek, szögletes vagy akár háromszög keret is lehetséges. Minden az elképzelésen múlik. A digitális nyomtatás és az elérhető nyomdai árak még egy rendkívüli lehetőséget biztosítanak álmaink megvalósításához. Falméretű képek nyomtatása is elérhetővé vált. Így szinte megszűntek a méretkorlátok és hatalmas felületekkel is díszíthetjük a szobák falait.

kep_010
Sok szó esett a keretek fontosságáról, de akár el is lehet hagyni őket. A feszített képek szabadon hagyják kifutni a témát és nem konkurálnak magával a képpel.

kep_011Nagyon kedvelt képekkel felöltöztetett felület a lépcsőház. Ez egy olyan szabad felület, ami mellett mindennap többször is elmegyünk, így mindig láthatjuk a képkompozíciókat.Olyan lakások is léteznek, ahol a teljes falfelületet képek borítják, ami nagyon egyedi hangulatot teremt.

kep_016
A képekkel való díszítés mindig látványos, bátran hozzáfoghatunk magunk is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.