Szobanövények

2017. február 7.

kep_001
A növény a lakás része, hiszen nem csak díszíti a szobát, de van jó néhány közérzetet javító hatása is. Több növény is van, ami tisztítja a levegőt, ezzel is hozzájárulva az egészségesebb környezetünkhöz. Azért persze csak óvatosan, mert mérgező egyedek is léteznek!

Foto: Christina Kayser Onsgaard/IDECORimages.com
A szobanövényeknek is kell föld és víz, ezért kaspóba vagy vázába kell helyezni őket. A tárolás módja fogja meghatározni a növény belsőépítészetben betöltött szerepét attól függően, hogy hova helyezzük a kaspót.

kep_003
Mivel a természetes fény közelségét is igénylik a növényeink, így a legkézenfekvőbb és a leggyakoribb hely az ablakpárkány. Erre a helyre érdemes alacsony virágcserepeket vagy hosszú, keskeny és minél alacsonyabb virágvályúkat használni.

kep_004
Földig futó nyílásoknál sokkal több a fény, de nincs párkány. Ide a magasabb kaspókat érdemes elhelyezni, így nem földre kerülnek a növények. Elterjedt megoldás még kis cserepek megemelése állványzattal, polcrendszerrel. A végeredmény hasonló lesz. Kisebb lakásoknál és kollégiumi szobáknál bevett szokás a fali polc használata, ahol a könyvek társaságában helyezhetjük el virágainkat. Hely hiányában az alacsonyabb szekrények teteje is funkcionálhat virágtárolóként. Ezekben az esetekben fennáll a túlöntözés veszélye, így figyeljünk, nehogy eláztassunk mindent, amikor öntözünk.

kep_005
Ha kevés a hely, vagy szeretnénk létrehozni valamilyen térplasztikát, akár be is lógathatjuk a növényeket. A kaspók és virágok játékával nagyon feldobhatjuk és akár szeparálhatjuk is a teret. Attól függően, hogy milyen kaspót használunk, módosíthatjuk a tér hangulatát. Más-más hatást érünk el, ha fa- vagy kerámiacserepeket lógatunk a térbe. Egyszerű használt konzervdobozok is megfelelnek a feladatnak. Lógatásnál különösen fontos, hogy zárt legyen a „virágcserép”, mert a túlöntözésnél eláztathatjuk az egész lakást.

kep_006
Belógatott növényeknél nagy divatja van az átlátszó kaspóknak. Nem csak a növény levele vagy virága, hanem az egész föld és így a gyökérzet is díszíthet. Ültessünk befőttes üvegbe virágot és már kész is az egyedi design.

kep_007
Teret azonban nem csak a mennyezetről lógatva szeparálhatunk. Térelválasztó növény a földön is lehet, sőt, ez jóval egyszerűbb módszer.

kep_008
A növénydobozok és a növényünk méretének arányrendszere sok lehetőséget biztosít. Választhatunk hosszúszárú növényeket alacsony kaspókkal vagy pont fordítva, rövid virágokat magasabb növénykazettával. Ez attól függ, hogy mit szeretnénk dominánsnak.

kep_009Teljesen általános megoldás, ha rácsrendszert építünk tartószerkezetre, amire felfutnak a növényeink. Ebben az az izgalmas, hogy bármilyen méretű vagy alakú lehet a térelválasztó növényfal.

kep_010
Végül meg kell említeni a függőleges kerteket vagy zöldfalakat is. Egy rendes függőleges kert nem olcsó mulatság, de ha valaki megengedheti magának, mindenképpen megéri.

kep_011
A fali növényrendszerek is úgy működnek, mint a virágcserepek, csak sok van belőlük és össze vannak szorítva szorosan egymás mellé, azaz sok kicsi kaspó a falon. A növények gyorsan egybenőnek és egységes képet alkotnak. Természetesen neki is kell öntözőrendszer, ami a háttérbe van elrejtve.

kep_012Virágokkal a kertet csalogatjuk be az élettereinkbe és természetközelibb mindennapokban élhetünk. A növények igénylik a gondoskodást, de meg is hálálják azt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.