Tapéták

2017. február 1.

kep_001
Adott a nagy falfelület, mit is tegyünk vele? Legyen simán fehér, középen egy képpel? Esetleg fessük színesre? Tegyünk elé egy nagy szekrényt, és akkor úgy is mindegy, mi van mögötte? 

kep_002
A falak díszítése mindig is izgatta a lakók fantáziáját. Festés, burkolás kővel vagy fával: mind a lehetőségek sokszínűségét vetítik elénk.

kep_003
A fal sok mindent elbír, de mégis jó, ha előre kitaláljuk, mit szeretnénk tenni vele. A sok remek lehetőség mellett az egyik praktikus és nagyon dekoratív megoldás a tapéták használata. A tapétakínálaton belül is számos lehetőségünk van.

kep_005
Kezdjük a kevésbé szép, de annál elterjedtebb fűrészporos tapétával. Sokszor jó megoldás, ha a rosszabb minőségű falakat fűrészporos tapétával burkoljuk. Remekül lehet újra festeni, mert eltakarja a kisebb-nagyobb hibákat, rusztikus felületével sok lakás belsejét “díszíti”.

Charming wallpaper room design ideas with wall paper designs for bedrooms at reference home interior design
Ma már szerencsére gyönyörű tapétákhoz lehet hozzájutni, a választék szinte végtelen.  A különböző vastagságú és minőségű papírtapétáktól kezdve, a szövettapétákon át, egészen a selyemtapétákig. Külön világokat teremthetünk egy-egy jól megválasztott tapétaegyüttesel.

kep_007
Az anyagok, a textúrák, minták és a színek sokasága sem szab határt a fantáziánknak. Azonban a nagy szabadság miatt mindenképp figyeljünk oda a színek és a berendezési tárgyaink közötti harmóniára.

kep_008
De itt még korán sincs vége.

kep_009Választhatunk előre definiált mintákból, de ma már könnyedén legyártathatjuk a saját vágyainkat is. Egy gyerekkori rajzunk felnagyított részlete, egy jól sikerült fotó, vagy akár agyunk absztrakt szüleménye is a falon köthet ki. Az egyedi tapéták készítése lassan mindennapivá válik.

kep_011
Itt kell megemlíteni a fotótapétákat, ahol az egész fal tájként vagy utcaképként nagyítja a belső teret. Nagy divat kedvenc képregényrészletünk falon való megjelenítése is, de ezen a módon akár nap mint nap találkozhatunk kedvenc mondásunkkal. A jógások kedvenc mantrájukat vetítik ki a falra.

kep_012
A 3D-s tapéták kinyúlnak a falból és úgy próbálnak megszólítani minket. Különböző megvilágítás mellett más-más arcukat mutatják. Térbeli hatásukkal csodálatos felületeket varázsolnak, vizuálisan becsapnak minket.

kep_013
A tapéta már a színével is hangulatot varázsol. A monokróm színek visszafogottságot, a vad színek bujaságot árasztanak magukból.

kep_014
A vonalak, pöttyök és egyéb alakzatok mellett gyakori a természetes anyagok reprodukciója. Mondhatnánk, hogy ez gagyi, és a természetes anyagok eredetiben az igaziak, de nem mindenkinek van lehetősége az eredeti anyagokat beépíteni. Nem bírja el a fal, nincs rá hely és még több hasonló ok létezik. Ekkor megengedett a kő-, tégla- vagy famintázatú tapéták használata. Gyakran olyan szépen sikerült termékek is készülnek, hogy közeli tapintás nélkül nem is tudjuk megmondani, igazi-e vagy sem.

kep_016
A tapéta mindig nagyban átalakítja a falainkat és megváltoztatja a felület minőségét. Nem kell feltétlenül mindent tapétával burkolni, sokszor egy-egy csík is hozzá tud tenni a tér módosulásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.