Szoba az ég alatt

2017. január 25.

kep_001
A királylányok is a vár tornyában laktak, közel az éghez. Ők legtöbbször nem önkéntes alapon kerültek a toronyszobába, de azóta sokat változott a világ, és mi már önként költözünk a tetőtérbe.

kep_002
Nem is olyan régen még mindenkinek volt padlása.  Ez egy fűtetlen lomtárként funkcionáló tér, teli múltbéli „értékes” emlékekkel. Az üres tér átszellőztetett szigetelőrétegként is nagyon jól működött.

kep_003
Idővel egyre többen szerettek volna építkezni, és egyre kevesebb lett a beépítésre szánt építési telkek száma, a folyamat logikus következménye pedig a tetőtér beépítése lett. A régebbi épületek födéme sokszor nem bírta el a plusz terheket, így ezekben az esetekben a födém megerősítésére is szükség volt beépítés esetén, ezen túl a tetőt is le kell szigetelni.

kep_004
A mai trendeknek megfelelve és küzdve az építési szabályok adta keretekkel, a lakóépületek nagy részénél gazdaságossági okokból már előre, a tervezés folyamatában beépítésre kerül a tetőtér.

kep_005
A tetőtér mindenképpen egy kényszermegoldás. Előnye, hogy az alapterületre vetítve sok helyet spórolunk, így kisebb telket is vehetünk.

kep_006Természetesem több hátránya is van a tetőtér beépítésének a fent említett előnnyel szemben.

kep_007Először is teherhordó födémet kell építenünk, ami drágítja az építkezést. Kell egy lépcső is, amin feljutunk a tetőtérbe. Ez nemcsak pénzbe kerül, de értékes helyet is vesztünk vele. Végül, de nem utolsó sorban a tetőtér nyáron gyorsan felmelegszik, és télen gyorsan lehűl.

Mivel az új építésű házak nagy része tartalmaz tetőteret, rengeteg fejlesztés történt az elmúlt időkben, amelyek áthidalják az alapvető hátrányokat.

Először is az elviselhetetlen nyári melegre megoldásul megjelentek a klímaberendezések.

kep_010
Ennek a szakszerű épületszerkezettani megoldása az úgynevezett „koporsó födém”, amikor egy vasbeton kérget képezünk a tetőtér köré. Ezzel a megoldással javíthatjuk a tetőtéri lakásunk hőtehetetlenségi mutatóit, így klíma nélkül is elviselhetővé válik.

A belső tereink megvilágítására is több megoldás létezik. Síkban is elhelyezhetünk kiugró ablakokat (kutyaól), vagy a nagyon népszerű tetősíkba beolvadó tetőtéri ablakokat is választhatjuk.

Ezen tetőtéri ablakok bátrabb használatával, például ha sorolva megtöbbszörözzük őket, egészen egyedi térhatást érhetünk el. A nagy üvegfelületekkel közelebb hozhatjuk lakásunkhoz az égboltot, hiszen ma akár már az egész tetőterünk is lehet üvegből.

kep_011Rengeteg játéklehetőség rejlik még a tetőszerkezetekben. Belsőépítészeti elemként használhatjuk a  tető szerkezeti elemeit, akár megmutatva, akár elrejtve őket. Burkolhatjuk fával és gipszkartonnal. Bátran játszhatunk rejtett világítással és különböző beépített bútorokkal.

Összegezve, a tetőtér mint kényszermegoldás rengeteg lehetőséget nyújt egyedi belső tereink kialakítására. Az egyetlen határ a saját képzelőerőnk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.