Puha és színes – Szőnyegek

2017. január 19.

kep_003
A megtervezett lakásbelső hangulatát könnyedén befolyásolhatjuk különböző kiegészítők használatával. Ezek az elemek színükkel, formájukkal és anyagukkal is hozzájárulnak a tér definiálásához. Függönyökkel a falakat, ablakokat díszíthetjük, díszpárnákkal az ülőgarnitúrákat és szőnyegekkel a padlóinkat.

kep_004Megkülönböztetünk hideg és meleg padlóburkolatokat. Ezek beszédes nevek, a hideg burkolathoz tartozó kerámia lapok és kövek valóban hideget sugároznak, és emiatt kellemetlen rajtuk mezítláb sétálni. Több megoldás is létezik hideg érzés leküzdésére. A legegyszerűbb a papucs használata, de a padlófűtés is megoldás lehet, bár ez csak fűtési szezonban. A harmadik kézen fogható lehetőség a szőnyeg. A szőnyeg lehet meleg és puha, és emiatt sokszor öröm rajta tartózkodni. De a praktikum nem minden, mert a szőnyegek díszítő elemként is öltöztetik a lakótereinket.

kep_005Vidámságot, melegséget színes textíliákkal, például szőnyegekkel tudunk legegyszerűbben becsempészni lakásunkba, hiszen a szoba hangulatát nagyban tudja befolyásolni egy színes, vagy láthatóan puha, bolyhos szőnyeg a padlón. Szőnyeget azonban nem csak esztétika alapján választunk, éppúgy fontos, hogy melyik helyiségbe kerül, fontos a mérete és az anyaga is.

kep_05a
Kezdjük például az előszobával, ahova általában kisebb, de strapabíró, könnyen tisztítható, csúszásmentes szőnyeget érdemes elhelyezni, hiszen itt válunk meg például az utcai cipőtől. A közlekedő terekben, a folyosókra, lépcsőkre szintén ezek a kritériumok vonatkoznak, de ezek a terek a modern építészetben képezhetik a használati terek részét is.

kep_007
A nappaliban már több szempontot kell figyelembe venni. Méretben illeszkedjen a szoba méretéhez, színben a korábban kiválasztott textíliákhoz, meglévő bútorokhoz. Nagyobb mintás, vagy sötét színű szőnyeget kis térbe ne tegyünk. A színek harmóniájára is különösen oda kell figyelni. Próbáljunk az árnyalatokkal játszani, de a színekkel érdemes óvatosan bánni. A fürdőbe próbáljunk szintén könnyen tisztítható, tartós, víztaszító darabokat választani.

kep_008
A szobákban egészen más a helyzet. A gyerekszobába lehet merészebb, színben és formában is különleges szőnyegeket. A gyerekek területe azért is izgalmas, mert egy jó szőnyegválasztással a játék részévé válik a szőnyeg. Ilyenek például a városokat, utakat és figurákat ábrázoló felületek.

kep_009
A hálóban kellemes érzetet kelt egy hosszú szálú, puha szőnyeg. Lefekvés előtt jól esik a puha felület érintése.

kep_011
A szőnyeg kiválasztásánál szerepet játszik az anyaga is. Természetes anyagból és mesterséges úton előállított, szintetikus szőnyegekből választhatunk. Előbbi lehet például pamut, gyapjú, de akár selyem is, míg az utóbbi, mesterséges szálakat tartalmazó szőnyegek általában tartósabbak.

kep_012Elkészítés szerint kézi és gyári szövésű szőnyegek közül az előbbi árban és esztétika terén is magasabb színvonalat képvisel.

kep_013_perzsa
Egy puha szőnyegre mindig kellemes érzés rálépni, így még padlófűtés esetén is alkalmazhatunk kisebb darabokat, például az ágy oldalára, vagy a kanapé elé.

kep_014_torok
A szőnyeg lehet értékálló, művészeti alkotás is. A textildizájnerek gyönyörű egyedi darabokat, műalkotásokat készítenek. Akár a saját belsőnkhöz illeszkedő szőnyeget is terveztethetünk külön kérésre. Itt kell megemlítenünk, hogy egy szőnyeg nemcsak a padlóra, de akár a falra is kerülhet. A fali szőnyegek képként viselkednek a falon.

kep_018
Teljesen más hangulatot és árat képviselnek a keleti perzsa vagy török szőnyegek. A nagy múltra visszatekintő szőnyegek magas minőséggel vesznek részt az életünkben, akár befektetésnek is jók. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.