Szerethető rozsda – Corten felületek

2017. január 13.

A rozsdát legtöbbször gondként kezeljük, és nem örülünk, ha megjelenik. Védekezünk ellene és mindent megteszünk, hogy elkerüljük a megjelenését. Kivéve akkor, ha ez a cél.

Kep_001
Az utóbbi években az építészeti design és a kertépítészet egyik nagyon kedvelt eleme a direkt rozsdásra tervezett felület. Az anyag, amit erre a célra használunk nem más, mint a COR-TEN ACÉL.

E márkanév mögött egy korrózióálló, acélminőségű lemez található. A korrodáló hatásokra vékony, nemes rozsdaréteg jön létre a lemez felületén. Ez a rozsda csak a lemez külsején jelenik meg, és nem hatol be az anyag belsejébe, hanem védőréteget képez a felületen.

kep_003
Az anyag érdekessége, hogy egy fényes acél felületet installálunk, ami a környezeti hatások, főleg az eső hatására szép lassan megváltozik és átveszi a környezet és a föld színét. Mivel ez a fémfelület jól illeszkedik a környezetbe, a kertészek előszeretettel használják. Általában út- és járdaszegélyeket, támfalakat és növénykazettákat készítenek belőlük. A rozsdás lemez színe, anyaga és tartóssága tökéletesen megfelel az adott célra.

kep_004
Az építészek kerti pavilonok, kerítések építésére és dekorálására is használják a Cor-Ten lemezt, de homlokzatburkolatnak is megfelel. Kerítés készülhet tisztán Cor-Ten lemezből, mivel hajítással növelhetjük a lemez inerciáját, és így megfelelő állékonyság és merevség érhető el, de meglévő kerítések utólagos díszítésére is nagyon jól alkalmazható.

Az acéllemezek épületünk homlokzatán is nagyon jól használhatóak. Hatásában messziről faburkolatra hasonlít, de nagy előnye, hogy nem igényel gondozást. Rögzíthetjük alátétlécezésre vagy akár direktben a falakhoz is.

kep_005
A rozsdás felület érdekességét még tovább fokozhatjuk lézervágással. A vékonyabb lemezekben különböző mintákat hozhatunk létre, amelyek további dizájnhatást kölcsönöznek.

A mellékelt példában egy kültéri fa szauna kapott Cor-Ten burkolatot. A mintás acéllemezek védik és egyben díszítik a fa dobozt. A meghajtott lemezek mögött keletkező rés helyet biztosít rejtett világítás elhelyezésére. Ez a világítás az éjszakai használatban is kirajzolja a lézervágott mintát.

kep_011
A rozsda meghatározó dizájnelemmé vált mára. Felhasználási területe egyre nő tökéletes kültéri illeszkedési tulajdonságainak köszönhetően. A fenti példákon túl a rozsdás anyagot előszeretettel használják még szobrok készítéséhez, út- és irányjelzőkhöz, valamint árnyékolókhoz. Házszámnak és cégfeliratnak is kitűnően megfelel. Ezen túl a belsőépítészetben egyre jobban elterjed: kandallókat, bútorokat és még könyvespolcokat is készítenek a barátságos acéllemezekből.

Ismerkedjünk meg az anyaggal, és akár dicsekedjünk el ismerőseinknek, ha felismerjük valahol az utcán, hogy mi már tudjuk, mi is ez valójában!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.