Terítéken a Karácsony

2016. december 20.

A karácsonyi vacsora színhelye, ahol az ünnepekkor összegyűlik a család. A házat kívülről már kivilágítottuk, a szoba is ünneplőben pompázik és karácsonyfa is csodás. Már csak az asztal van hátra. Az asztal díszítése, vagy hívjuk terítésnek, nem csak karácsonykor szokás, minden nagyobb eseménykor a koreográfia része. A teríték már önmagában meghatározza az asztal képét. Ilyenkor mindenki előveszi a legszebb darabokat, vagy a nagymamától örökölt becses étkészletet. Az igazi különbség az alkalmi terítéshez képest a kiegészítőkben fogható meg.

kep_002
Ez az az alkalom, amikor nyugodtan eshetünk túlzásokba és még a giccsnek is helye van. Egy kis energia befektetéssel és pár jó ötlettel nagy hatást érhetünk el. Többféle terítési technika létezik, de először is próbáljuk az ünnepi térben elhelyezni a dolgokat. Használjuk az előzőekben megszerzett formai és főleg a színdinamikai tudásunkat. Legfontosabb, hogy megtaláljuk a színek összhangját.

Milyen színpalettáról is dolgozhatunk?

kep_003
A karácsonyhoz köthető asszociációs színpárok, a piros-zöld , mellyel szép komplementer kontrasztot érhetünk el, de fontos, hogy arányaiban nagyjából egyforma mennyiségben használjuk, ezáltal kiegyensúlyozott harmóniát érünk el. Esetleg belecsempészhetünk ebbe a harmóniába egy kis arany csillogást az evőeszközökkel, gyertyatartókkal.

kep_010
Jól működik a kék-fehér, vagy kék-ezüst párosítás, de bátrabbak alkalmazhatják a lila színt is a kék helyett. Amennyiben biztosra szeretnénk menni, használjunk fehér asztalterítőt és színes kiegészítőkkel tegyük ünnepélyessé az összképet.

Mik is ezek a kiegészítők?

kep_005Használhatunk színes futót, tányéralátéteket, szalvétákat, mint alapelemeket. Mindenképpen meghatározó maga az étkészlet is, ezért ezt próbáljunk harmonizálni attól függően, hogy modern vagy klasszikus készlettel terítünk. Fontos szerepe van a poharaknak is.

kep_006
Gyertyák segítségével fokozhatjuk a hatást, ezek formája és színe is meghatározza az összképet. Használhatunk tömbös gyertyát, vagy kiemelhetjük őket gyertyatartók használatával.

kep_007
A székek is részt vesznek a kompozícióban. Díszekkel is elláthatjuk őket, vagy fehér színű textillel fedjük, amit egy színes szalaggal kötünk át.

kep_009
Természetesen más színeket is használhatunk, de a lényeg, hogy vegyük figyelembe a szín- és arányrendszereket.

Az asztal készen áll, már csak a főfogás hiányzik.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.