Gipszkarton játékok mennyezeten és falon

2016. december 1.

01
A gipszkarton felhasználása nemcsak helyiségek elválasztására, álmennyezet készítésére, vagy tetőterek belső burkolására használható, hanem látványelem, lakásunk díszítő eleme is lehet.  

02
Mivel könnyen alakítható és felhasználható anyagról beszélünk, akár otthon is egyszerűen kivitelezhetünk belőle bútorokat, polcokat, térelválasztó falakat. Meghatározó látványelemmé válhat például egy markáns színű vagy tapétázott előtétfal, amibe nem csak szekrényeket építhetünk, polcokkal díszíthetjük, hanem akár világítással is kiemelhetjük.

04Készíthetünk lépcsőkorlátot, tévétartó falat, mögé DVD-tartó polcokkal, könyvespolcot, elrejthetjük a lépcsőfordulót. A vállalkozó szelleműek íves, ferde, felszabdalt, lyukas vagy térbeli formákat is kialakíthatnak, csak a képzeletünk szabhat határt.

08Klasszikusan álmennyezetekkel leginkább az irodaépületekben találkozhatunk, ahol ezek fölött rejtik el az épületgépészeti csöveket, gépeket és a világítás eszközeit, azonban egyre nagyobb teret kapnak a mai lakáskultúrában is.

10
A régi épületek felújításánál azért alkalmazzák, mert egyszerűbb és praktikusabb eltakarni a régi egyenetlen mennyezetet egy új sík, vékony felülettel, mint javítgatni a meglévőt. Az új épületeknél, lakásoknál is elrejthetünk néhány nem kívánt szerkezeti elemet, de mindamellett rengeteg lehetőséget nyit meg előttünk, ha megtervezhetjük a saját mennyezetünket. Olyan, mintha egy falfelületet rendezhetnénk be, ami elé soha nem kerül szekrény.

12
Az álmennyezeti síkok változtatása korlátlan dizájnlehetőséget biztosít, amit kombinálhatunk különböző rejtett és belógatott világítástechnikai eszközökkel. Ugyanebben a belógatott álmennyezetben tudjuk elrejteni a függönyeink sínrendszerét is. Előregyártott elemek tömege segít megtalálni a megfelelő szegélyelemet a rejtett világításunk számára, de ugyanide rejthetjük a beépített hangszórókat mozirendszerünk számára. A kialakított hatást még fokozhatjuk, ha eltérünk a megszokott, fehér mennyezettől és színekkel segítünk érvényt szerezni a kialakított térplasztikai műnek.

16Ezeknek az álmennyezeteknek három fő típusát ismerjük: táblás, kazettás, optikai. Anyaguk legtöbbször gipszkarton, de lehet más anyagokat is alkalmazni (fém, fa, üveg stb.).

Előnyei:

  • a belső tér korlátlan dekorálása
  • rejtett világítások elhelyezése
  • nem kívánt elemek elrejtése (gerenda, csövek stb.)

Hátrányai:

  • csökken a belmagasságunk
  • mindenképpen plusz költséggel jár
  • mennyezetfűtés alkalmazása esetén megnehezítheti és megdrágíthatja a fűtés kialakítását

18
A gipszkarton sokrétű felhasználása kellő teret ad elképzeléseink és ötleteink megvalósítására.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.