Esti fények a kertben

2016. november 24.

kep_001
Az óraátállítás után lerövidülnek a napok, és már délután négy órakor elkezd sötétedni, ötkor már teljes esti sötétség vesz körbe minket. Hazaérve sötét ház és sötét kert vár ránk. Belépve a házba, amikor felkapcsoljuk a villanyt, a kinti sötét és az ablakok tükröződése miatt vizuálisan teljesen elzárjuk magunkat a kerttől. A kertből csak az látszik, ami meg van világítva, ezért fontos a kerti fények megtervezése.

Milyen fényelemekkel öltöztethetjük fel az esti kertet?

kep_002
Meg fogunk lepődni, milyen sok lehetőségünk van. Már a bejáratnál érdemes elhelyezni valami apró fényt, hogy megkönnyítsük a bejutást. Ezután megvilágíthatjuk az egész bevezető utat irányjelző kis kerti lámpákkal. Ez lehet burkolatba süllyesztett vagy lábakon álló. Így már nem kell sötétben botorkálni a házig.

kep_003
Az esti fényeket érdemes alkonykapcsolóval, mozgásérzékelővel vagy időkapcsolóval kombinálni. Ezzel energiát takarítunk meg, mivel csak akkor égnek a fények, amikor szükség van rájuk. Az alkonykapcsoló sötétedéskor bekapcsol és reggel az első fények kikapcsolják. A mozgásérzékelés a hívatlan vendégekre is felhívja a figyelmet, így hasznos lehet. Időkapcsolóval a növényeket érdemes megvilágítani életciklusunknak megfelelően. Ha este 11-kor általában lefekszünk, akkor a díszvilágítást is érdemes kikapcsolni.

Növények…

Megvilágítva a növények újraélednek a sötétben.

converted 455 scanner fileAmennyiben a fa törzsét világítjuk meg, az egész fa ki fog rajzolódni a sötétben. Ha úgy állítjuk be a reflektorunkat, hogy csak a fa koronája részesüljön a fényből, akkor olyan lesz, mintha lebegne a föld felett. A megvilágított fák téli időszakban is nagyon izgalmas koronajátékkal szórakoztatnak minket.

kep_006
A bokrok megvilágítása inkább elölről történik, mivel így tud érvényesülni a növény felülete. Ezeket a bokorfelületeket falként is értelmezhetjük, és különböző világítási képeket is megjeleníthetünk rajtuk, úgy hogy nem az egész felületet világítjuk be, csak az egyes részeit emeljük ki, szinte rajzolunk rá. A bokrok sűrűségük függvényében akár hátulról is megvilágíthatóak. A fákhoz hasonlóan itt is érdekes fény-árnyék játékok keletkezhetnek télen, nem örökzöld növények esetében.

Tárgyak…

kep_007Különböző világító, vagy megvilágított tárgyakkal is díszíthetjük a kertet, ezek lehetnek egyszerű kockák, gömbök, de dönthetünk vázák, szobrok mellett is.  Egyre nagyobb választékban és egyre olcsóbban lehet hozzájutni ilyen dizájntermékekhez. Már egy darabbal is nagy hatást érhetünk el, de csoportosítva is használhatjuk a világító tárgyakat. Kaspókkal keretezhetjük a teraszt, gömbökkel kijelölhetjük a kerti utakat.

Bútorok…

kep_008
Nem csak díszítőelemekkel világíthatunk, használati tárgyaink is megvilágíthatják a kertet, teraszt. Képzeljük el teraszbútorunkat, amin ülünk, eszünk és heverészünk. Nappal egyszerű bútorként viselkednek, de ha eljön az éjszaka, átváltoznak. Az éjszakában világító bútorok az óceánparti hangulatot repítik a teraszunkra. Egyszerre használati eszköz, kerti világítás és leírhatatlan élmény. Egy hagyományos bútorcsalád minden része kapható már ilyen világító változatban. Asztalok, székek, fotelek, kiegészítő puffok, de bárpult, italhűtő és még számos világító apróság színesíti a palettát.

kep_012
Számtalan kerti világítási megoldás létezik és a LED-ek energiatakarékos világában a fenntartásuk sem jár különösen nagy üzemeltetési költséggel.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.