Tükrös terek

2016. november 8.

kep_001Minden előszobába illik tükröt tenni, hogy megnézhessük magunkat, mielőtt kilépünk az utcára. De a tükör nem csak arra jó, hogy magunkat nézegessük. Akár meg is duplázhatjuk a teret, ha jól pozicionáljuk a tükröződő felületet.

Mindenki járt már olyan apró bárban, ahol alig lehetett elférni, de ennek ellenére nem tűnt szűkösnek a tér. Ezek a trükkös-tükrös terek.

kep_002
Az egymással szemben elhelyezett teljes falméretű tükör alkalmazása megsokszorozza a teret, végtelen tér illúzióját keltve. Ha elrejtjük a keretet, elsőre nem vesszük észre az optikai átverést.

kep_003
Az illúzió egészen addig jól működik, amíg szögben nézünk az üveg felületére, és nem látjuk meg saját magunkat. Így a saját tükörképünk szembesít minket a valósággal.

kep_004
A másik közkedvelt felhasználási terület a bárpultok hátsó felülete. Ezzel a módszerrel megduplázhatjuk az ott elhelyezett italos üvegek és poharak látványát.

kep_007
Amennyiben ehhez a tükrös háttérhez még transzparens üvegpolcokat is alkalmazunk, akkor válik igazán izgalmassá a dolog, mert a tárgyaink lebegni, a nézőpontunk változásával még táncolni is kezdenek.

kep_008
Lakásokon belül elsősorban szintén a kisebb helyiségekben találkozhatunk nagyobb összefüggő tükörfelületekkel, mint a fürdőszoba, az előszoba és a gardrób, de más helyiségekben is sokat játszhatunk a tükrökkel vagy tükröződő felületekkel.

kep_009
A jól elhelyezett nagy felületű tükrökkel fényt csalhatunk olyan helyiségeinkbe, ahová nem süt be a nap. Már a tervezés folyamán meghatározhatjuk ezeket a reflexiós pontokat a nap pályája és a lakásunk tájolása alapján, de beköltözés után vagy átalakítás előtt akár egyszerű megfigyeléssel is rátalálhatunk keresett felületeinkre. Adott napszakban az egyes helyiségekbe bekúszó napsugarakat kell megfigyelnünk és azok beesési szögét. A fény a felületre vetített merőlegessel bezárt azonos szöggel fog tovább haladni (próbából tegyünk oda egy tükröt). Ezzel a kis trükkel a reggeli órákban bekopogtató napsugarakat az ablak nélküli, sötét folyosónkra csábíthatjuk.

kep_010
Nem csak teljes falfelületeket burkolhatunk tükrökkel, azok optikai előnyeit kihasználva. Maga a tükör, mint dísztárgy is látványosan öltöztetheti tereinket. Kisebb tükrökből összeállíthatunk képeket, így nagyon érdekes töredezett tükröződő felületeket alkotva.

A régebbi korokban a tükör luxuscikknek számított. Ekkor még fényesre csiszolt ezüstből, rézből és bronzból készült fémlapokat használtak. Ezt a tapasztalatot felhasználva a fény közvetítésére más, magas fényű anyagokat is használhatunk.

kep_011
A ma is használt üvegtükör Muranóból, Velence egyik szigetéről származik. Innen az elterjedt Velencei tükör név.

A tükröknek több fajtája létezik, mint a síktükör, domború és homorú tükör.

Mi alapvetően a síktükröt használjuk, de több érdekes felhasználása is létezik, kihasználva érdekes tulajdonságait, néha hibáit.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.