A mosógép helye a lakásban

2016. október 27.

kep_001
Az amerikai filmekben láthatjuk, hogy a sarki mosodába járnak mosni. Leviszik a szennyest, beszélgetnek, barátságokat kötnek, olvasnak, közben kimossák a ruhákat. Ebben az esetben a mosógép helye a lakáson kívülre esik.

De hogy van ez nálunk?

kep_002Nálunk mindenki otthon mos. Nem beszélünk most azokról a fiatalokról, akik otthonról elköltözve is hazaviszik a mosást.

kep_003
Mivel magyar viszonylatban „mindenkinek” van mosógépe, ezért mindenképpen meg kell tervezzük a mosógép helyét a lakásunkban. Ez azért is fontos, mert a gépnek az áramon kívül vízre és lefolyóra is szüksége van.

kep_004
Sok jó megoldás létezik, de a legjobb hely meghatározása függ a rendelkezésre álló helytől és a szokásoktól. Egyik ilyen megosztó hely a konyha. Vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy mit keres a szennyes ruha a konyhában, addig mások szerint a mosógép legjobb helye a konyhapultban van. Itt már eleve megoldott a vízellátás és a szennyvíz elvezetése is.

kep_005
A legáltalánosabb, hogy a mosógépet a fürdőszobában helyezzük el. A fürdőben ott a víz, megoldott a szennyvízelvezetés, a burkolatok is általában jól viselik, ha valami havária történik. Ha elöltöltős mosógépet választunk, a teteje jól használható rakodófelületként, akár a pelenkázót is elhelyezhetjük rajta, nagyobb gyerekeket a tetején törölhetjük szárazra. Sokszor az jelenti a problémát, hogy a fürdőszoba esetleg túl szűk, és így a mosógép elhelyezésére sincs lehetőség. Ha a fürdőből kiszorul, még kaphat helyet a WC-ben is, bár sokszor ott sincs több hely. Ha helyhiánnyal küzdünk, mérlegelni kell a mosógépek méretválasztékát. Az elöltöltős mosógépek általában 60×60 cm-esek és 84 cm magasak, míg a felültöltős mosógépek 40×60 cm-esek, de ez esetben figyelembe kell venni, hogy nyitott állapotban 140 cm helyre van szükség. A gyártók is felismerték már azt a problémát, hogy a mosógép általában szükséges, de túlságosan helyigényes berendezés. Több olyan termék létezik, ahol figyelembe vették ezt a korlátot és kifejlesztettek kisebb mélységű elöltöltős gépeket is, de természetesen ezek űrtartalma is kisebb.

kep_008
Sokan nem szeretik a gépek látványát és igyekeznek elrejteni a kíváncsi szemek elől. Elrejthetjük szekrénybe a gardrób folyosón, így a mosásra váró szennyes halmok sem zavarják a szemet. Ebben az esetben előnyösebb, ha elöltöltős mosógépet választunk.

kep_009
Ha több terünk van, elhelyezhetjük külön helyiségben. A mosókonyhák előnye, hogy a teregetést és a vasalást is kényelmesen elintézhetjük, nem rontjuk a lakás képét a száradó ruhákkal. A mosókonyhákat érdemes a kazánhelyiséggel összevonni, mert ott mindig melegebb van, mint a lakás egyéb helyiségeiben, és jó száraz a levegő, ami segíti a mosott ruhák száradását.

kep_010
Ha nincs elég helyünk a teregetésre, vehetünk szárítógépet, az általában kisebb helyet foglal. Itt arra kell figyelni, hogy a választott szárítógépünk a levegőt kültérbe nyomja-e ki, vagy beltérbe. Szerencsésebb, ha külső térbe tudjuk kiengedni az elhasznált levegőt, de ennek lehetőségét mindenképpen még vásárlás előtt meg kell vizsgálni.

kep_012
Mosógép mindenképpen kell, ezért tervezzünk előre. Döntsük el előre, mit, hogyan és hova szeretnénk tenni. Válasszunk mosógépet lehetőségeinkhez mérten, csináljunk helyet neki.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.