Otthoni munkahely

2016. október 4.

01
Hatékony munkavégzés otthonról? Íme, néhány tipp saját otthoni munkaállomásunk kialakításához, legyen az egy egész szoba, vagy csak egy pici dolgozósarok.

A dolgozó kialakításánál elsődlegesen a használat minőségét kell felmérnünk. Állandó otthoni, vagy ideiglenes-időszakos munkáról van szó. Az is lehet, hogy nem is szeretnénk ott dolgozni, csak a mai kor kihívásainak megfelelően egy számítógépes hozzáférési pontot alakítunk ki, esetleg a családi iratok, számlák rendszerezését és tárolását oldjuk itt meg.

02
A külön helyiségben elhelyezett dolgozó tervezése, berendezése szinte minden tekintetben megfelel egy mindenkori irodai munkahely kialakításának, követelményrendszerének, íróasztal, számítógép, irattároló, irodaszék, fotel, esetleg kanapé szükséges. Jó megoldás, ha az előtérből közvetlenül nyílóan tudjuk elhelyezni, így ügyfél fogadása esetén sem zavarjuk meg a család életét.

03
A megfelelő munkafelület biztosítása nagyban függ az ott végzett munkától. Természetesen nem csak irodai munkát kell elképzelnünk. Lehet szó egy varrógép elhelyezéséről, vagy bármilyen apróbb kézműves foglalkozás feltételeinek megteremtéséről.

Bármilyen igényről is van szó, mindenképpen gondoskodjunk a minél nagyobb természetes fényről. Ideális esetben a dolgozó északi tájolású, mivel a munkához a legideálisabb a szórt fény. Ebben az esetben nem kell gondoskodjunk árnyékolásról, a direkt napsugárzás elleni védelemről.

04
Amennyiben kevés az ablak, vagy nagy az éjszakai munka aránya, megfelelő mesterséges fény biztosítását is lehetővé kell tenni.

05
Ha még nem alakítottuk ki a helyiséget, figyeljünk a megfelelő számú konnektor elhelyezésére. Különböző berendezések eltérő elhelyezési magasságot is igényelhetnek.

A fentieken kívül a legnagyobb különbség egy irodai és egy otthoni munkahely között, hogy megpróbálunk sokkal otthonosabb munkakörülményeket kialakítani.

06Belsőépítészetileg a legizgalmasabb megoldások akkor születnek, amikor a lakóterünkben alakítjuk ki a dolgozósarkot. Például a lépcsőfellépőket meghosszabbítva lehet asztalunk, a lépcső alatt kialakíthatunk fiókokat és egyéb tárolófelületeket. Rejtett bútorokkal teljesen eldughatjuk a dolgozó funkciót. Csak akkor húzzuk elő vagy nyitjuk le, ha éppen szükségünk van rá.

07Próbáljunk mindenképpen használható, de a lakásunkba illeszkedő design megoldásokat kitalálni.

Ez akkor sikerült, ha sokkal boldogabban dolgozunk az otthoni környezetünkben.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.