Télikert az ősz nappalija

2016. szeptember 28.

Szeretnénk a kertben üldögélni a hűvös őszi napokon is?

kep_01
Szeretnénk elkölteni a reggelinket vagy az ebédünket minden nap egy világos, fénnyel átjárt étkezőben, eltölteni egy borongós, esős kora tavaszi vasárnap délutánt a teraszon a természet közelségében? Akkor építsünk télikertet!

Mire jó egy télikert?

kep_02
Úgy üldögélhetünk a télikertben, mintha a kertben ülnénk, annak minden előnyét élvezve, de védve a negatív környezeti hatásoktól. Megnövelhetjük a nappali terét nagy nyitható vagy eltolható nyílászárók segítségével. Egybenyitva akár duplájára is nőhet a pihenőtér.

Nem utolsósorban itt tárolhatjuk a virágainkat, védve a téli fagyoktól.

kep_03
A fény életerő és energia, mindennapi életünk elengedhetetlen része. Ha kevés van belőle, akkor levertek és rosszkedvűek vagyunk. Egy télikert beruházás legfőbb célja, hogy minden időjárási körülmény között a maximális mennyiségű fényhez és energiához juttassuk magunkat, véd a hidegtől, óv a széltől és közben olyan, mintha a kertben ülnénk.

kep_04
A télikert egyrészt kívülről tapad az épülethez, de másrészt valójában a belső tér meghosszabbítása.

Amennyiben még extrább lehetőségeket szeretnénk, tegyük nyithatóvá a télikert oldalait.

kep_05
Mobil oldalfalakkal bármikor megváltoztathatjuk, megnyithatjuk a zárt tér klimatikai tulajdonságait.

Rustic Style Conservatory
Az első elhatározás után azt kell eldöntenünk, hogy egész évben, mind a négy évszakban vagy csak 3 évszakban akarjuk használni. Ennek megfelelően kell kiválasztanunk a határoló szerkezetek anyagát, mobilitását, az üvegezett falak hőszigetelő képességét. Ha nyáron csak fedett teraszként kívánjuk használni, úgy kihajtható mobilfalakat válasszunk. Ha télen csak a növények temperálására használjuk, a határoló szerkezetek lehetnek kisebb hőszigetelő képességűek.

kep_08
A télikertünk tartószerkezete lehet fa, műanyag vagy alumínium. Szép megoldás az alufa szerkezet, ahol a belső tartószerkezet ragasztott fatartó, amire ráépül a külső alumínium üvegszerkezet. Ez a szerkezet egyesíti a fa természetes megjelenését az alumínium szerkezetek időállóságával.

kep_09
A nagy mennyiségű üvegfelület alkalmazásával a természetes fény mennyisége miatt minimalizálódik a mesterséges fény használata, így jelentős mennyiségű villamos energiát spórolunk.

Ugyanezek az üvegfelületek közvetítik a téli napokban keletkező hőenergiát a belső terekbe, amivel jelentősen hozzájárul a fűtésszámlánk csökkentéséhez.

kep_10
A télikertek esetében elengedhetetlen gondoskodni megfelelő árnyékolásról. Még a téli napsugarak esetében is előfordulhat, hogy komfortérzetünk megkívánja az árnyékolást.

A télikertek lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy átmeneti teret képezzenek a bent és kint között, ami mindenképpen növeli életterünk értékét és komfortérzetét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.