Az illat, ami öltöztet…

2016. szeptember 20.

kep_001
Az életmód, a belsőépítészet, az illatok és az egész atmoszféra egy egységes egészet képez. Próbáljuk ki: lépjünk be csukott szemmel egy gondosan megtervezett térbe. Illata van a bútoroknak, a benne lévő embereknek és sok esetben a természetes és mesterséges illatosítóknak is. Ezek mind meghatározzák a tér hangulatát.

Kep_002Mindenki járt már indiai és egyéb keleti bútorokat kínáló szalonban. Még mielőtt belépnénk, a füstölők misztikus, erős illata máris jelzi, hogy milyen kultúrkörben is vagyunk. Ez egy erős illat, ami folyamatos jelenlétével beépül a bútorokba és magukkal viszik azt otthonunkba.

kep_003
Ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk testünk-lelkünk és ezzel együtt környezetünk egyensúlyát. Nem mindegy, hogy milyen környezetben élünk, lényeges a teljes harmónia megteremtésére való törekvés.

kep_004
A kutatók többször is vizsgálták már azt, hogy egyes illatok milyen hatással vannak a testi-lelki közérzetünkre. Bizonyos illatoktól ellazulunk, míg másoktól felpörgünk. Ezt annak köszönhetjük, hogy az illatok az idegrendszerre és a vérnyomásra is erősen hatnak, így nem csak kedélyállapotunkon, de egészségünk megóvásában is segítségünkre lehetnek.

De nézzük a belsőépítészi kapcsolódást.

kep_005
Ez alapján megkülönböztethetünk természetes és mesterséges illatosítókat. Ezzel összefüggésben tovább bonthatjuk az illat terjedési módja alapján, természetes úton terjedő (illó, füstölgő) és mesterségesen elősegített (spray vagy ventilálás) illatosítókra. Ezután még van elektromos áramba dugható vagy elemmel működő is.

kep_006
A illat megjelenése lehet még programozott, állandó vagy mozgásra előidézett.

kep_007
A természetes illatosítók otthoni körülmények között is könnyedén előállíthatóak.

kep_008
A dizájn tekintetében a belsőépítészetnek tükröznie kell az illatosító kiválasztását. A natúr otthonok befogadják a modern mesterséges és a természetes formákat egyaránt. A modern belső előnyben részesíti a formatervezettebb darabokat, de jó ízléssel a natúr, természetközeli megoldások is párosíthatók ezekkel a belsőkkel is.

kep_009
A fa kocka, a fém gömb, vagy kőbe rejtett illatosító sem ritka a modern belsőépítészetben.

© Copyright 2010 CorbisCorporation
A romantikus belsők inkább a házi készítésű természetes illatosítókat vonzzák.

kep_011
De ha nem tudunk dönteni, akkor rejtsük el az illatosítót és hagyjuk, hogy diszkréten töltse ki a teret.

kep_013
Most, aki többet szeretne tudni az illatok életre gyakorolt hatásáról, folytassa az olvasást…

kep_014
A bergamot, az atlaszcédrus és a geránium képesek arra, hogy megnyissák a kommunikációs csatornákat, és javítsák a hangulatot. A bergamot fűszeres citrusillata életre kelt, az atlaszcédrusnak stabil, földes rezgése van, míg a nyugtató, simító geránium teszi teljessé az elegyet. A szantál, rózsa, pézsma és narancs illatoktól színesebben látja majd a szürke hétköznapokat.

Az eukaliptusz, fahéj és lótusz hatására energikusabb, kiegyensúlyozottabb, vidámabb lesz az ember.

 A grépfrút, rozmaring és borsmenta keveréke beindítja a lelkesedést és lendületet ad. A rozmaring ősidők óta agystimulátorként használatos. A bormenta pedig felerősíti a hatásukat, a mentol élénkítő erejével száll be a trióba.

kep_015
A háló a legjobb helyiség a nyugtató illatok használatához. Ráadásul amikor olyan illatot érzünk, ami tetszik, akkor mélyebben és lassabban lélegzünk, ami önmagában is elősegíti a relaxálást. A levendula, jázmin, ilang-ilang és vanília csökkentik a vérnyomást, lazítják az izmokat, lejjebb viszik a pulzust és nyugtató hatással vannak az idegrendszerre. A teljes nyugalom eléréséhez használjuk a levendula, a római kamilla és az ilang-ilang elegyét. A levendula bizonyítottan csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét, ráadásul mind a három virágesszencia, tehát a vágyra is igen jó hatással vannak.

A csampaolaj (Nag Champa) nagyon jó szorongásra, depressziós állapotokra, lazító hatású, serkenti a boldogsághormonok termelődését. Jól párosítható gerániumolajjal.

A kakukkfűolaj fokozza az immunműködést, baktériumölő hatású, náthás megbetegedésekre kiváló.

A levendulaolaj, ha kell, nyugtat, ha kell, élénkít. Tulajdonképpen egyensúlyba hoz. Citromolajjal kombinálva nagyon jól fertőtleníti a levegőt.

A citromolaj szintén nagyon ajánlott felsőlégúti fertőzések esetén. Jól fertőtleníti a levegőt, különösen ha a már említett levendulával vagy kakukkfűvel kombináljuk.

A rozmaringolaj tisztítja a fejet, elűzi a szellemi fáradtságot, a kimerültséget. Jól passzol a fűszeres és citrusos illatokhoz.

A muskotályzsálya-olaj lazító, nyugtató hatású. Citromolajjal keverve erősíti a szervezet ellenálló képességét.

A narancsolaj pedig frissítő, feszültségoldó. Fáradtság, kimerültség esetén ajánlott. Fahéjolajjal, szegfűszegolajjal párosítva igazi karácsonyi illatot varázsolhatunk otthonunkba!  

Illatra fel!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.