A klimatizálás DESIGN oldala

2016. szeptember 8.

A klímagépek az életünk részévé váltak. Beköltöztek a lakásunkba, életünk részévé váltak.

kep_002
A nyári meleg elviselhetetlen hatásaitól hivatott megvédeni bennünket. A hűsítő klímaberendezések már régen részei az irodai tereknek. A munkahelyeken lényeges szempont, hogy ideális munkakörnyezetet biztosítsanak a dolgozóknak.

kep_003
Az utóbbi években szinte mindenki számára elérhetővé váltak az otthoni készülékek, így el is árasztották a házakat, lakásokat.

kep_004Sajnos, az utólagosan beépített készülékek kültéri egységei komoly sebeket ejtettek lakóépületeink külsején. Új tervezésű házaknál már néha, sajnos csak néha, a jobb érzésű tervezők gondolnak a kültéri egységek elrejtésére.

De mi van belül?

kep_005
Az az igazság, hogy belül sem jobb a helyzet. Az utólagosan beszerelt készülékek szervetlenül csüngnek a falon. Legtöbbször az elhelyezésük sem veszi figyelembe a belső tér működésének alapvető szabályait. Ennek az az oka, hogy a kültéri egységhez legközelebb próbálják felszerelni a beltéri egységet (mivel így a legolcsóbb). Így nem biztos, hogy az ideális helyre kerül.

Hová tegyük a beltéri egységet?

kep_006Ideális esetben valamelyik közlekedési útvonal felé irányítva kell elhelyezni, lehetőleg úgy, hogy az ablakokkal szemben legyen, mert így tudja a bejövő napsugárzást a leghatékonyabban hatástalanítani. A lényeg, hogy ne olyan helyre fújjon, ahol huzamosan tartózkodunk. Ne irányítsuk a kanapéra vagy más olyan helyre, ahol direktben ránk jön a hideg levegő.

Design kérdések.

kep_007
Több megoldás is létezik, hogy ne vérző sebhelyként jelenjen meg a beltéri egység a falon. Léteznek rejtett, beépíthető készülékek, ahol maga a beltéri készülék el van burkolva és csak egy befúvó rácsot látunk. Ez általában drágább, mint a hagyományos készülék, de házilag is előállíthatjuk olcsóbban. A legegyszerűbb „csúnya” készülék megvásárlása után egy előtétrácsot helyezünk el. Ez lehet fémből, fából; az a lényeg hogy összhangban legyen belső terünkkel. Összesen annyira kell figyelni, hogy biztosítsuk a készülék működéséhez szükséges légáramlást.

kep_008
A másik megoldás, hogy designkészüléket választunk, ami plusz designelemeként a szobánk díszévé válik. Ha tehetjük, akkor bele is illeszthetjük a belsőépítészeti koncepcióba és akkor szinte láthatatlanná válik és belesimul az enteriőrbe.

kep_009
Manapság nem csak hűtésre, de egyre többször fűtésre is használjuk ezeket a készülékeket, így egyre nagyobb teret hódítanak. Ha csak tehetjük, figyeljünk oda, hová kerül a beltéri egység és hogyan tudjuk minél elfogadhatóbbá tenni vizuális jelenlétét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.