Kerti praktikák, avagy a tűzrakóhely kialakítása

2016. augusztus 23.

Az egyik legősibb elem, amely meghatározta az emberi fejlődést, az a tűz.

01
Volt, hogy fontos tudásnak számított, ha valaki tüzet tudott csiholni. De olyan is volt, hogy a természetben keletkező tüzet őrizték. Persze később, a középkorban az is előfordult, hogy egész falvak égtek le tűzvészben. Volt, hogy csinálni nem tudták, majd később pedig kordában tartani nem sikerült.

02
Ma már szerencsére könnyedén fakasztunk tüzet, és a kerti élvezetekhez hozzátartozik a tűzrakás, mint szabadidős foglakozás. Süthetünk nyílt tűzön szalonnát vagy rablóhúst, főzhetünk bográcsban vagy grillezhetünk finom húsokat. Ahhoz azonban hogy élvezhessük a fenti fogásokat, szükségünk lesz az alábbiakra: tűzre, tűzrakó helyre és néhány jótanácsra:

FŐ A BIZTONSÁG!

03
A tűzrakóhely kialakítása nagyon fontos biztonsági szempontból, ezen túl a használhatóság és az esztétika sem elhanyagolható. Alapvetően azért építünk tűzrakóhelyet, hogy kialakítsunk egy biztonságos helyet a tűz számára. Ez a hely legyen távol a fáktól és bokroktól és egyéb gyúlékony anyagoktól. Ha nincs más lehetőségünk, gyűjtsünk köveket és rakjuk körbe őket. Egy kicsit ássuk be a köveket és a keletkezett földdel töltsük ki a kövek hézagait.  A kör körül minimum 1-2 méteres távolságba távolítsuk el az aljnövényzetet. Az alapmódszeren túl természetesen építhetünk tűzrakót téglából, betonból, de készen is megvásárolhatjuk. A helye lehet a földbe vájva, a földön vagy akár kiemelve egy asztalban, pultban.

04
Ha már készen van a tűzrakóhely, avassuk fel és rakjunk tüzet. Biztosan mindenkinek megvan a saját módszere, de most mutatunk mi is egyet.

TŰZGYÚJTÁS ÉPÍTÉSZ MÓDRA – Máglyaépítés

Akkor tudjuk a legjobb hatásfokot elérni, ha hagyjuk a levegőt szabadon áramolni. Ezért építünk máglyát, hogy a fákat keresztezhessük egymáson, így a fafelületek csak a metszéspontok mentén találkoznak. Ha nem zárjuk el a levegő útját, biztosan sikerünk lesz.

05
Először helyezzünk el a tűzrakó közepén két nagyobb darab fát párhuzamosan.

A két fa közé rakjunk összetépett újságpapírt, majd kezdjük el rakni a máglyát.

06
A vékony száraz fákat, ágakat helyezzük keresztbe a két nagyobb alapfán, lefedve a bekészített papírt. Nagyon fontos, hogy hagyjunk réseket a fák között. Ha elkészültünk az első réteggel, folytassuk 90 fokkal elfordítva egy újabb réteggel. Az első néhány szint mindig gyújtós, azaz vékony, száraz fa legyen. Ahogy haladunk felfelé a szintekkel, mindig rakjuk elforgatva a következő emeletet és fokozatosan növeljük a fa vastagságát.

Warm Fire Pit Concrete Bench Small Garden Ideas ModernMeggyújtva a papírt a tűz átjárja a máglyarakás réseit és szinte azonnal élvezhető tűz keletkezik.

08
A máglya két alapfájának még az a jelentősége, hogy vizesebb fa esetén lassabban gyullad meg a fa, és ebben az esetben lehetőségünk van megismételni a begyújtást és pótolni a papírt.

Tűzrakó és tűz is van, akkor már csak egy jó társaság kell, és már főhet is az étel.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.