Kert a házban

2016. augusztus 17.

kep_001
Létezik egy módszer, amivel rengeteg plusz fényt és sok-sok növényt csalhatunk a lakásunkba. Nem kell mást tenni, csak a házunk tervezésénél belső növényudvarokat kell létrehozni. A hagyományos zárt tömegformálást megbolondítva könnyedén közel csalogathatjuk a növényeket.

kep_002Legtöbbször hiába van kertünk, mégsem élvezhetjük mindennapjainkban közvetlen közelről az előnyeit. Igaz, hogy elmegyünk a virágaink mellett, amikor a kerten át besétálunk a házba. Akkor is közvetlen a kapcsolat, amikor nyáron kiülünk olvasni a fák árnyékába, de a mindennapi rutin közben mégis oly távol vannak a növényeink.

kep_004
A hatás eléréséhez kis növényudvarokkal, „üvegkert” beszögellésekkel szabdaljuk a ház alaprajzát, tömegét, így a belső terek közvetlen közelébe illeszthetjük a külső kerteket. 

kep_005
Ezzel a módszerrel szinte teljesen körülvehetjük a belső tereinket növényudvarokkal, így olyan hatást érhetünk el, mintha a szabadban ülnénk. Ezekbe az udvarokba fényt is közvetítenek, legyen szó nappaliról vagy hálószobáról.

kep_006
A manapság elfogadott és követendő fenntartható építészet szerves része a közvetlen napenergia minél közvetlenebb és hatékonyabb felhasználása. A fenti módszer alkalmazásával a kedvező élettani hatások mellett rengeteg energiát is megtakaríthatunk. 

kep_007
A nagy mennyiségű üvegfelület alkalmazásával a természetes fény mennyisége miatt minimalizálódik a mesterséges fény használata, így jelentős mennyiségű villamos energiát spórolunk.

kep_008Ugyanezek az üvegfelületek közvetítik a téli napokban keletkező hőenergiát a belső terekbe, amivel jelentősen hozzájárul a fűtésszámlánk csökkentéséhez.

A belső üvegkertek falait nyithatóvá téve további érdekes térélmények jöhetnek létre. Egy nyitható vagy eltolható ajtó segítségével megnövelhetjük a belső tereinket, így varázsolhatunk kertet közvetlenül a nappalink végébe. Egy ötletes bútorozással használatba is vehetjük a kis kertünket.

kep_010
Nyári hőségben a nyitott ajtók segítségével át is szellőztethetjük a felmelegedett szobákat, így klíma használata nélkül is kellemes hőmérsékletet alakíthatunk ki, plusz energia felhasználása nélkül.

Az üvegfelületeink árnyékolásáról a nyári napokon maguk a növények gondoskodnak. A téli időszakban a lombhullató növények átengedik a melengető napsugarakat. A hőszigetelésről a háromrétegű üvegszerkezet gondoskodik.

kep_011Nézzen ki az ablakon! Ha süt a nap és van kertje vagy üvegkertje, üljön ki és töltődjön fel energiával!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.