Függönyt fel!

2016. július 27.

kep_008

A lakástextilek meghatározó elemei belső tereinknek: akár már egy egyszerű függönycserével is teljesen megváltoztathatjuk otthonunk hangulatát. Természetesen függönyeink nem csupán dekoratívak. Fontos funkciójuk van. Egyrészt megakadályozzák a belátást a lakásunkba, másrészt sötétítenek, és csökkentik a napfény erejét. Éppen ezért a választás előtt fontos tisztáznunk magunkban, milyen szerepet szánunk függönyeinknek.

kep_004

A függönyök tulajdonságai alapján tulajdonképpen két alaptípust különböztetünk meg egymástól: a fényáteresztő és a sötétítő függönyt. Átlátni már előbbin sem lehet, a nappaliból és a hálószobából azonban utóbbi sem maradhat el. Teljes sötétítéshez választhatunk úgynevezett „black-out” függönyt is. Ezek a háromrétegű sötétítők minden fényt kizárnak otthonunkból. A fényáteresztő és a sötétítő függönyöket érdemes kombinálnunk egymással, de játszhatunk a dekorfüggöny méretével is! Lehet földig érő, takarhatja csupán részben az ablakot, a sín túllógatásával pedig az oldalra húzott függöny is hangsúlyos marad.

A függöny anyaga lehet fényes, matt és mintákkal színezett, készülhet organzából, de lehet hímzett, laminált, voile (fátyolszerű anyag), batiszt, len, vagy pamut is. A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Apróság, de a fényáteresztő függönyt érdemes néhány centivel rövidebbre szabni, így biztosan nem fog kilógni az elhúzott sötétítő függöny alól.

kep_013Természetesen sokat számít az ablak mérete, kialakítása is. A sínt elhelyezhetjük a falra vagy mennyezetre szerelve, besüllyeszthetjük az álmennyezetbe vagy akár gipszkartonlap mögé is elrejthetjük. Ha van elég hely az ablak és a fal között, a sínt túlnyújtva nagyobb falfelületet is eltakarhatunk a függönnyel, így növelve az ablak valós méretét. Lapfüggönyök esetén oda is kell figyelnünk, hogy rendelkezésünkre álljon ez a falfelület, máskülönben az egymás elé húzott lapok állandó jelleggel eltakarják a kilátás egy részét.

kep_007 Kávás ablakoknál a sín ebbe a falfülkébe is bekerülhet – például római függönynél szokták ezt a megoldást alkalmazni, amikor a függöny rolószerűen felfut az ablak felső síkjához. Amennyiben nem szeretnénk sínt látni, létezik közvetlenül az ablakszárnyra szerelt, az ablakkal együtt nyíló függöny is.

Nagy ablakfelületeknél elegáns és modern megoldás a lapfüggöny, ahol a már említett oldalsó helyigény mellett a lapok darabszáma is meghatározó, hiszen minél több 40-50 centis lapot szeretnénk egymás mögé behúzni, annál szélesebb lesz a sín is. Ez a típus gondos tervezést igényel, hiszen a mintás lapok akár különlegesebb formát is kirajzolhatnak, de az egyszínű lapok közé egy-egy kakukktojást is becsempészhetünk. Az elütő színű, mintájú, textúrájú lapok nemcsak a függönyünk, de otthonunk hangulatát is feldobják.

kep_012

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.