Keretek között - Kerítések

2016. július 22.

Design
Minél nagyobb telket vásárolunk, annál többe kerül körbekeríteni. Mivel a kerítés mindig az építkezés végén készül el, kellemetlen meglepetés lehet, hogy milyen sokba kerül, ezért érdemes már az elején eldönteni, hogy milyen legyen.

kep_001
A legfontosabb, hogy meghatározzuk a kerítés funkcióját. Mit is jelent ez? Lehet, hogy csak vizuális határt szeretnénk húzni magunk köré, ezzel kijelölve a hozzánk tartozó területet.

kep_002Legtöbbször vagyonvédelmi megfontolásból kerítjük körbe ingóságainkat, azt remélve, hogy megvédhetjük értékeinket a hívatlan vendégektől. Ebben az esetben zárt, magas és folytonos, falszerű építmény a legcélszerűbb. Figyeljünk a szabályokra is, bár most éppen a hatályos törvények értelmében a kerítés nem építésiengedély-köteles, de az építés során be kell tartani a helyi előírásokat. Minden esetben érdeklődjünk a hatóságoknál, hogy minek kell megfelelni.

kep_003Amennyiben túlvagyunk a biztonság kérdésén, érdemes foglalkozni az esztétikával is. Egy csúnya kerítés elronthatja az egész ház képét. De ez fordítva is igaz.

kep_004
A kerítés egyrészt öltözteti a házat, másrészt része egy nagyobb rendszernek, az utcaképnek. El kell dönteni, hogy a házhoz vagy az utcaképhez igazodjunk. Ideális esetben mindkettőt érdemes figyelembe vennünk.

kep_005
A kerítés áttörtségét akár a helyi építési szabályzat is meghatározhatja. Sokszor hiába szeretnénk tömör kerítést, ha előírhatják, hogy csak 50 %-ban lehet áttört.

kep_006Három fő elem határozza meg a kerítést. A lábazat, a tartószerkezet és a közötte lévő betétek (fa, perforált fém lap, háló, kovácsoltvas stb.). Legegyszerűbb megoldás az oszlopok közé feszített drótháló, ennél drágább megoldás, ha végig tömör lábazatot építünk:a teljesen tömör kerítés bár vagyonvédelem és belátás szempontjából megfelelő, árban bizony a legdrágább megoldás.

kep_008
Az utcai kerítésnél nem csak magát a kerítésfalat kell meghatároznunk, hanem foglalkozni kell a gyalogos bejárattal, a kocsibeállóval és a kukatárolóval is. Ez utóbbit érdemes a gyalogosbejáró mellé tervezni. Ezek összhangjára, méreteire szintén oda kell figyelni.

kep_009Anyagában igyekezzünk a ház homlokzatburkolatával összhangban kiválasztani a kerítés anyagát. Egyes elemek ismétlődhetnek, ha például a ház falán faburkolat is megjelenik, akkor egy-egy szakaszon megjelenhet a kerítésen is ugyanaz a faburkolat. Vegyíthetjük fém oszlopokkal vagy fém lapokkal, épített, tömör részekkel, oszlopokkal. Divatos a kő és a tégla alkalmazása is.

kep_010Modern házakhoz igazán letisztult megoldás a látszóbeton kerítés, formája, kiosztása, ritmusa igazán széles skálán mozoghat, tervezésekor csak a képzelet szabhat határokat.

kep_013
Gyors és egyszerű megoldás a fém rudak közé feszített drótháló, ráfuttatott borostyánnal, közé ültetett örökzöldekkel, akár tüskés növényekkel (vagyonvédelem), egyszerű, esztétikus és olcsó megoldást kapunk.

Nem a legolcsóbb, de tartós és nagyon esztétikus megoldás a gabion fal (drótháló közötti kavics).

Léteznek előregyártott kerítéselemek is, ezek kevésbé esztétikusak, lakossági felhasználásra kevésbé alkalmasak, inkább oldal- vagy hátsókertbe használjuk.

Kerítésünket díszíthetjük világítással, vagy növény betétekkel is. Hatásos, költséghatékony megoldás a drótkerítés, folyamatos bokros beültetéssel.

Ha kevés a pénzünk, legjobb a vegyes megoldás. Az utcai szakaszra szánjunk több pénzt, építsünk teljes értékű kerítést, gyalogos- és autókapuval. A maradék három oldalra szánhatunk kevesebbet, egyszerűbb drótkerítéssel.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.