Burkoljuk teraszunkat fával

2016. július 7.

kep_002
A faburkolatú kerti teraszok a tóparti stégek hangulatát varázsolják a lábunk alá, és természetközelibbé teszik a pihenésre szánt időt. Irány a napozóágy!

kep_003
A közelmúlt kerámiaburkolatú teraszainak nagyrészt vége. Sok-sok beton és csemperagasztó, majd a végén a nem is mindig fagyálló csempe. Ezt lassan valóban elfeledhetjük. Napjainkban előtérbe kerülnek a természetes hatású, könnyed burkolatok, amelyekkel a nyitott ajtókon keresztül összeköthetjük a nappali terét a kerttel. A belső terek meghosszabbításaként elhelyezett burkolt felületek legtöbbször a kerti étkezés vagy a – ma divatos – kerti nappalik burkolt fogadó felületeiként jelennek meg.

Nézzük a lehetőségeket:

kep_004
A burkoláshoz többféle fa közül is választhatunk: vörösfenyő, tölgy- vagy akácfa is szóba jöhet. A fenyő puha fa, ezért kevésbé tartós, de sokkal olcsóbb. A tölgy és az akác keményfa, a tölgy jóval nemesebb, ezért sokkal drágább.

A burkolat elkészítéséhez a fát méretre vágják és párnafára fektetik.

Felületük lehet sima vagy csúszásmentesített (rovátkolt). 

kep_005
Ami a színüket illeti, két lehetőség van: az első esetben natúran hagyjuk, és nem kezeljük, nem festjük a fát. Ettől a fa beszürkül, de a továbbiakban sem kell festeni. A másik esetben lefestjük vagy pácoljuk, melyet majd minden tavasszal meg kell ismételnünk. Cserébe viszont mindig szépen festett fafelülettel rendelkezünk.

kep_006Használhatunk még kezelt fákat is, amikor különböző hő- vagy vegyi kezelésekkel teszik ellenállóvá a természetes anyagokat, ilyen például a thermowood.

kep_007
Az előzőekkel kinézetre teljesen megegyező megoldás a WPC. Ez egy fa-műanyag keverék. Ezzel a keverékkel próbálják még ellenállóbbá tenni kültéri használatra. Ebben az esetben is érdemes a burkolat saját anyagát használni párnafaként. Léteznek rendszerben kapható acél és alumínium párnafák is. Fontos, hogy az alátétszerkezet is időjárásálló legyen.

A fa teraszok saját kezűleg is könnyedén összerakhatók.

kep_008Hozzunk létre egy aránylag sima és vízszintes (az épülettől kicsit elfelé lejtő, 1%) felületet. Terítsünk el rajta néhány centi murvát vagy bazaltzúzalékot. Ebbe ágyazzuk bele a párnafákat. Ellenőrizzük, hogy a fogadószerkezetünk egy síkban legyen, majd helyezzük rá a faburkolatot. A burkolatot rögzíthetjük szeggel, csavarral vagy rendszerek esetében a rendszerhez tartozó lefogató elemekkel. Hagyjunk pici rést (2 mm) a burkolati elemek között a víz szabad elfolyását biztosítandó. Így soha nem fog felfagyni a teraszunk.

kep_010
Ha elkészültünk, a látvány garantált. Vegyük körbe kulé kaviccsal és kerti lámpákkal, és élvezzük a természet közelségét!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.