Növény szobrok

2016. június 30.

01Nyáron kinyitjuk az ajtókat és ez által összekötjük a nappalit a kertel. A kert bekúszik a szobákba a megnyílt felületeken, napfény és friss levegő tölti ki a tereket.

02
Sok növényünk ott toporog az üvegajtók előtt a téli napok után, hogy szabadon engedjék őket. A jól megválasztott szoborszerű növénykompozíció dísze a belső térnek, de a kertbe kerülve is megtalálja helyét.

03
Fontos, hogy a karakteres növényszobrokhoz megfelelő kaspót válasszunk. A növény és a befogadó padlóváza együttes alkotásként díszelegnek.

06Legyen az modern vagy klasszikus belső, nagy tér vagy apró fürdőszoba, sok bútor vagy üres tér, a közös mindegyikben, hogy egyből otthonossá tudjuk varázsolni, ha szobanövényekkel díszítjük.

07Könnyedén kiválaszthatjuk a növények helyét. Érdemes ablak, fény közelébe helyeznünk, ügyelni a megfelelő méretű kaspó kiválasztására, a színvilág illeszkedjen a szoba hangulatához, a növény mérete pedig a helyiség méretéhez.

08
Egy kifejlett növény ára igen borsos lehet, ezért mindenképpen alakítsunk ki számára megfelelő körülményeket, amennyiben nem szeretnénk foglalkozni a rendszeres öntözéssel. Már kapható olyan kaspó, amelyben belső öntözőrendszer gondoskodik erről helyettünk is. Ezek a kaspók modern formájukkal és élénk színeikkel is kitűnnek, míg több hétig gondoskodnak a növény egyenletes vízellátásáról.

09Figyeljünk a megfelelő páratartalomra: ha lakásunkban alacsony a páratartalom, ültessünk inkább szárazságtűrőbb növényeket, kaktuszokat, a párásabb helyekre, mint a fürdőszobákba pedig inkább trópusi szobanövényeket válasszunk, itt azonban ügyeljünk arra, hogy elegendő fényt is kapjon a növény. Ha a száraz levegőt párásítani szeretnénk, a növények megfelelő ültetése ebben is segíthet, az automatikus öntözőrendszerű kaspót magunk is kialakíthatjuk, amennyiben például két cserépbe ültetjük a növényt, a nagyobb cserépben lévő tőzeg folyamatos öntözésével a növény elegendő párát kap, míg a szoba páratartalma is növekszik. Ha pedig elég kitartóak vagyunk, permetezhetjük vízzel a növények levelét, ezzel is biztosítva a párás környezetet.

10Virágzó növényeket csak abban az esetben válasszunk, ha biztosak vagyunk benne, hogy nincs a családban pollenallergia. Ezen kívül győződjünk meg róla, hogy a növény, amit választunk, nem okozhat-e allergiás reakciókat. A gyakori öntözés hatására, valamint a ritkán cserélt táptalajban megtelepedhetnek a gombák is, ami szintén súlyos allergiához, asztmához vezethet.

11
A konyhában praktikus a fűszernövények ültetése. Kisebb kaspókban, vagy nagyobb ládákban az ablakpárkányra helyezve üde színfolttá válnak, mindamellett praktikusak is, hiszen a kezünk ügyében lévő friss fűszerekkel ízesíthetjük az ételeket.

12
A növénynek adhatunk funkciót is, alkalmas például a terek elválasztására. Egy-egy nagyobb növénnyel nemcsak díszíthetünk, de a teret is megoszthatjuk, ültethetjük különleges kaspóba, vagy a futó növényeket felfuttathatjuk egész a plafonig, így alakítva ki egy kis zöld falat.

13
Ha ablakba helyezzük a növényeket, nem csak fejlődésüket, növekedésüket segítjük, de akár függönyt is spórolhatunk ezzel az egyszerű eszközzel.

14
A haldokló növény, azon kívül, hogy nem túl esztétikus, elrontja az összképet is, így mindig gondoskodjunk róluk megfelelő szeretettel.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.