Foci EB a lakásban

2016. június 21.

01
A TV-készülékek legtöbbször központi szerepet játszanak a lakások kialakításánál. Ez most foci EB idején még inkább így van. A boltokban is ekkor van a legtöbb akció. Jó alkalom ez, hogy nagyobbra vagy újabbra cseréljük a készülékünket.

02
Az egész napi munka végén sok család itt, a TV előtt zárja le a napot. Egy utolsó rajzfilm a gyerekeknek, hírek, sorozat vagy az esti film is jó okot adhat a tévénézésre. Ez már azért is így van, mert legtöbbször a tévékészülék a legnagyobb szobában vagy a nappaliban székel, ahol az egész család együtt is elfér.

03
A televíziós kultúra nagyon változó és nagyon sokféle lehet a programválasztásoktól függően. Bárhogyan is használjuk a bűvös dobozt, valahogy el kell helyezzük a lakásban, amiben megpróbálunk segítséget nyújtani.

04
A TV szerepe kezd megújulni, és nem csak a „tévénézésről” szól. Az okostelefonok mintájára egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg az okostévék. Ez azt jelenti, hogy például össze tudjuk kapcsolni a telefonunkkal, így meg tudjuk jeleníteni a rajta lévő tartalmakat a képernyőn. USB-eszközök segítségével meg tudjuk jeleníteni a családi képeket és megosztani az utazásunk élményeit.

05
El tudjuk érni az internetet, és nagyméretű kijelzőként használhatjuk, amennyiben rendelkezünk “okosház” rendszerrel vagy biztonsági kamerával.

06
A képcsöves tévéktől elbúcsúzván sokkal nagyobbak és vékonyabbak lettek a TV készülékek. Pont úgy néznek ki, mint egy nagy kép a falon.

Hová tegyük a TV készüléket?

07
A készülék elhelyezése mindig attól függ, hogy milyen életet élünk, hogyan és mire szeretnénk használni. Máshogy helyezzük el, ha a családban az anyuka otthon van a gyerekkel és szeretné nézni a délelőtti sorozatokat a konyhai munka közben, és máshogy, ha mindenki dolgozik napközben, és csak az esti program része a tévénézés. Szerencsés esetben megoldható, hogy a lakótérben, ahol a konyha, étkező, nappali is helyet kap, úgy pozicionáljuk, hogy mindegyik térrészből látható legyen.

Van, aki nem tesz tévét a nappaliba, mert csak este az ágyból nézi kedvenc filmjeit. És van olyan, aki mindkét helyen igényli a tévé társaságát.

Talpon vagy falon?

08
A készülékeket alapból saját lábbal szállítják. Ebben az esetben egy alacsony szekrényre van szükségünk, amire rátehetjük a tévét. Külön erre a célra kialakított tévéállványok is kaphatók.

10
A másik elhelyezési lehetőség a fal. Ahhoz, hogy a falra tegyük a készüléket, közvetítőeszközre van szükségünk. Az úgynevezett konzolok hatalmas választékban kaphatók. Vannak egészen egyszerűek, amelyek úgymond semmit sem tudnak, és vannak dönthetőek (vízszintes és függőleges irányba), kifordíthatóak és motorral vezéreltek.

Mire figyeljünk?

Nagyon fontos, hogy a konzol mérete kompatibilis legyen a tévé méretével, hogy fogadni tudja azt. Ugyanilyen lényeges, hogy milyen a készülékünk súlya. Mindig egyeztessük a konzol teherbírását.

És ezt mind hiába tettük, ha falunk nem megfelelő teherbírású és a konzol falhoz rögzítése nem kielégítő. Egyszerűnek tűnik a feladat, de mégis sok apróságra kell figyelnünk.

A tévé elhelyezésénél fontos szempont a tévékészülék és a szoba ablakának helyzete. Nem szerencsés, ha az ablak a tévékészülékkel szemben van, mert így a nap nagy részében belesüt a nap, és csak akkor használható, ha behúzzuk a függönyt. Ha az ablak elé helyezzük a tévékészüléket, szintén zavaró lehet a hátulról jövő fény.

Fontos szempont még a képernyő mérete és a szemünktől való távolsága. Minden esetben kérdezzük meg vásárláskor az üzletben, hogy a választott készüléket milyen távolságból kell nézni, ha a lakásunkban nincs lehetőség a javasolt távolságra, inkább válasszunk kisebb képernyőt. A kevesebb néha több.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.