Növényfalak

2016. június 8.

kep_002
A kert az a hely, ahova mindenki vágyik, amint tavasszal megjelennek a nap első sugarai. A zöld gyep, a virágok és a friss levegő mágnesként vonz bennünket a szabadba.

kep_003
A klasszikus kert kialakítása mellett függőleges zöld felületekkel fokozhatjuk a varázst. Így szó szerint virágokkal vehetjük körbe magunkat. Természetesen ebben az estben is léteznek olcsóbb és drágább megoldások is.

kep_004
Az olcsó megoldások mindig a saját magunk által nevelgetett, falra felfuttatott, sok saját erőt igénylő kerti játékok. Az előre kitalált rendszerként működő növényfalak természetesen drágák, de cserébe egy „azonnali” növényfal az eredmény, amit rövid időn belül élvezhetünk.

kep_005
Már régebben is láthattunk növénnyel befuttatott házakat. Legtöbbször borostyán takarja a házfalakat, de láthatunk akácot és vadszőlőt is. A ház falára felfuttatott növény a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. Ennek megfelelően a leglassabb is. Ugyanígy építhetünk külön, független fémvázat, vagy sodronyokra is felfuttathatjuk ezeket a növényeket.

kep_007
A növénytámfal a másik legelterjedtebb megoldás. Ezt a függőleges növényfalat akkor alkalmazzuk, amikor a kertünkben lévő szintkülönbséget nem rézsűvel, vagy egyszerű támfallal akarjuk elválasztani. Inkább egy zöld, növénnyel fedett falfelület szeretnénk látni. A növénytámfal egymásra épülő betonelemekből áll. Kettős funkciója van. Egyszer megfogja a mögötte lévő földfelületet, másodszor az eltolt kazettás kialakítás lehetővé teszi növények ültetését.

Több megoldás is létezik a függőleges kertek kialakításához.

kep_008
A rendszer lényege, hogy a függőleges felületen kell biztosítani a földet, amibe bele lehet ültetni a növényeket. Ezt a hatást többféleképpen is elérhetjük. Vannak, akik geotextílíából alakítanak ki zsebeket a föld számára, de olyan rendszer is létezik, ahol műanyagládákat erősítenek vas rácsrendszerre.

A lényeg, hogy meglegyen a megfelelő ültető közeg, és hogy biztosítsuk a vizet a növények számára. Az automata öntözőrendszerek biztosítják a folyamatos vízigényt.

kep_009
A sok előny mellett van egy hátránya is. A kis földmennyiség miatt sokkal érzékenyebbek a téli hidegre.

Az igazi érdekessége a függőleges zöldfelületeknek akkor jelentkezett, amikor elkezdték belső terekben is használni őket.

Képzeljük el, hogy a nappali szobánk egyik fala teljesen növényekkel van borítva. Olyan érzés ez, mintha a természet beköltözne a szobánkba. Így mosódnak el a külső és a belső tér határai.

kep_010
A növényfalrendszerek ára nem kevés, így akár kisebb zöld felülettel is próbálkozhatunk. Ebben az esetben a növényfelület képként jelenik meg a belső tereinkben. Lehet egy olyan képünk a falon, amit locsolni kell.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.