Irány a kert

2016. június 2.

01
Amint megérkezik a jó idő, elindulhatnak a kerti munkálatok. Ha valami újra vágyunk, nemcsak a lakásunkat alakíthatjuk át, hanem a kertünket is. Egy kis kreativitással minden évben újraálmodhatjuk a kertünket, ami átváltoztathatja a teljes lakásunk, házunk belső miliőjét is.  

02
Kertünk tervezésekor alapvetően a növények kiválasztására, helyének meghatározására gondolunk, de számos egyéb tényezőt is érdemes megvizsgálni.

03
Ha zónákra osztjuk a kertet, egyszerűbben meghatározhatjuk, milyen anyagokat alkalmazzunk, hova és mekkora növényt ültessünk.

04
Első és legfontosabb a bejárati zóna kialakítása, ahol nagyon fontos szempont, hogy megfelelő burkolattal rávezessük az embert. Erre a területre középmagas növényeket, esetleg sövényt, lépcsők esetén növénytálcákat tervezhetünk. Fontos a csúszásmentes, könnyen tisztítható burkolat és a megfelelő világítás kialakítása. A bejárat feletti előtető pedig megvéd az időjárás viszontagságaitól.

05
A második zóna lehet a pihenés, kikapcsolódás központja. Ez általában a nappalihoz kapcsolódó terasz, amely lehet fedett, pergolával fedett, vagy csak növényekkel védett terület. A napsugarak erős sugárzása ellen ide telepíthetünk nagyobb fákat, bokrokat, és mivel általában ez a déli, fényes oldal, sok-sok virágzó növényt. A terasz burkolata legyen természetes hatású, készülhet pl.: WPC-burkolatból (műanyag-fa kompozit anyag), vagy természetes kövekből. A teraszra kényelmes ülőbútorokat válasszunk, amennyiben itt alakítjuk ki a kerti sütőt, mindenképpen gondoskodjuk könnyen tisztítható, esztétikus kerti étkezőasztalról és székekről. Ide már egyszerű, finom hangulatvilágítást tervezzünk, a romantikusok kis lampionokkal, a modernebb vonal képviselői pedig világító kerti díszekkel, tárgyakkal díszíthetik a teraszt és annak környékét.

06
A kerti sütő és környéke szintén gondos tervezést igényel. Ma már sokféle épített és mobil kerti sütő vásárolható. Amennyiben lehetséges, még a tervezésnél figyeljünk oda, hogy a kerti sütő környékére vezessük ki az áramot, és kerti mosogatót is tervezzünk. Ide már könnyen tisztítható és tűzálló burkolatot tegyünk, a megvilágítás legyen közvetlenebb, a megfelelő távolságra ültetett növényzetet pedig kavicsággyal válasszuk el a sütő környékétől.

07
Kellemes színfoltja a kertünknek a kerti medence vagy kerti tó. Ide telepíthetjük a párás környezetet igénylő növényeket, nádat, sást vagy fűzfát is. Burkolatválasztáskor figyeljünk, hogy csúszásmentes, fagyálló burkolatot válasszunk. A medence környékét világítsuk meg, így este is gyönyörködhetünk a csillogó víztükör játékán.

08
A konyhakert kialakítására válasszunk napfényes, biztonságos, de azért könnyen megközelíthető, jól öntözhető helyet. A kertrész védelméről sövénnyel vagy kerítés építésével is gondoskodhatunk.

09
A zónák közötti közlekedést fűbe ültetett kő- vagy betonlapokkal, kavicsszórással is megoldhatjuk.   

10
Kis kertek berendezésekor nagy szükség van a fantáziára és az ötletességre, ilyenkor alkalmazhatunk akár növényfalakat is, hogy megnöveljük a zöld felületek nagyságát.

11
Optimális esetben kertünk stílusa egyezzen meg a ház stílusával, köszönjenek vissza az alkalmazott anyagok a kertben is, legyen a kert az épület kiegészítése; az összhang kialakítása itt is elsődleges szempont.

12
Családi házak kertjében elengedhetetlen gondoskodni a gyerekek játékteréről. Ennek esztétikus kialakítása kertünk különleges színfoltjává válhat. Akár egyedi, akár vásárolt termékekkel rendezzük be, figyeljünk az összhangra, a színek harmóniájára is. Bátran alkalmazhatunk élénk színeket is. A homokos-füves részek arányával játszva kevés burkolt felületet tervezzünk. Tároló kialakítására nagy szükségünk lehet, hiszen így gyorsan elpakolhatjuk a szétszórt játékokat. Ez lehet akár csak egy láda is, de beépíthetjük a kialakított játszóházhoz kapcsolódóan is. Itt kerüljük a szúrós, bogyós növények telepítését, és a díszkertet se ide tervezzük. Strapabíró, könnyen megmászható, erős fákat, növényeket válasszunk.

13
Ugyancsak a gyerekek számára jelöljük ki azt a sík, egybefüggő, nagy zöldterületet, ahol kényelmesen labdázhatnak, futkározhatnak. Ezt a területet meg is világíthatjuk akár nagyobb reflektorokkal is, és amennyiben megfelelően gondozzuk, ez az élénkzöld nagy fűterület kellemes, nyugodt színfoltjává válik kertünknek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.