Árnyéklámpák

2016. május 26.

Úgy vásárolunk lámpát, mintha ékszert vennénk.

01
A világításnak nagy szerepe van a belső terek használhatósága és hangulatmeghatározása terén. Az, hogy valahol legyen elegendő fény, már régen nem elég. A megfelelő fénymennyiséggel szinte azonos mértékben meghatározó a lámpa vagy lámpák formavilága.

11
A dizájnlámpák világa hatalmas és gyönyörű.

02Vannak teljesen egyedi, szoborszerű csillárok, amelyek önmagukban betöltik, és egyben átlényegítik a teret. Természetesen kisebb, megfizethetőbb, formatervezett példányok is léteznek. Elhelyezhetünk egy nagy, vagy több kicsi lámpát is. A lényeg, hogy megfelelő hangulatot teremtsünk a terekben.

03
A hangulatteremetés egyik érdekes vonulata a fény hatására megjelenő árnyékok projekciója.

04
Egyre nagyobb teret hódítanak azok a lámpák, amelyek érdekes mintákat vetítve díszítik a mennyezetet és a falakat egyaránt. Spontán árnyékokkal már találkozhattunk a nagymama cakkos szélű  kerámia csillárjánál is, amikor esténként a fény íves vonala vágta ketté a konyha falát.

05
A trükk abban rejlik, hogy a lámpaernyő olyan apró mintákat tartalmaz, hogy azokat megfelelő fényforrással megvilágítva a falakon, a mennyezeten láthatjuk viszont, felnagyított formában.

06Kétféle alaptípust különböztetünk meg. Létezik egy visszafogottabb változat, ami diszkrét megjelenésű és rejtőzködő. Ez azt jelenti, hogy ezek a lámpák kívülről átlagosnak néznek ki, és nem látszik rajtuk, hogy különleges lámpákról van szó. Amíg nincsenek bekapcsolva, átlagosan lógnak a mennyezeten. A bekapcsolás után viszont minden megváltozik és elvarázsolják a megvilágított felületeket.

08
A másik árnyéklámpatípus már a megjelenésével is feltűnést kelt. Izgalmasan kialakított lámpa felülete már önmagában is meghökkentő látványt nyújt.

09Figyeljünk oda, ha ilyen lámpát szeretnénk, mivel minden térben más hatások érvényesülnek. Fontos a fényforrás erőssége, valamint a lámpa és a felületek viszonya. Ha nagyon közel van a lámpa a megvilágított felülethez, akkor torzulhatnak a minták és nem érvényesül a kívánt hatás (de ez a kisebbik rossz). Amennyiben nagyon távol vagyunk a faltól, akkor pedig elveszhet az egész látvány.

10
A jó hír, hogy akár magunk is készíthetünk ilyen lámpákat. Valamelyik lámpánkról vegyük le az ernyőt, és helyettesítsük érdekes, áttört felületekkel. Ennek a játéknak a legegyszerűbb módja, ha csipkét teszünk a fény útjába. Kísérletezzünk bátran. A hatás megfizethetetlen.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.