Terasz és garázs fölé tegyünk pergolát

2016. május 19.

kep_003
Lehet a ház meghosszabbítása, de működhet „hozzáragasztott” külső elemként is. Védhet a naptól, díszítheti a házat és futtathatunk rá virágot is. Kiegészíthetjük vászon árnyékolóval, és tehetünk rá üveg vagy plexi lapot.

kep_004
Sok gyakorlati haszna is van a pergoláknak, de most kezdjük az esztétikai szerepével. Lakóházainkat többféleképpen is díszíthetjük. Minimál stílusban a monokróm és alapszínek használata mellett uralkodhatnak a formák és az arányok. Rusztikus stílusnál természetes kövek kerülnek a homlokzatra.

A házon mindig jól mutatnak a teraszok is. A korlátok mozgása érdekes játéklehetőségeket biztosít.

kep_005
Ehhez hasonló dizájnelemként viselkednek a pergolák is. Kiegészítik, és egyben öltöztetik is a házakat.

Két fő típust különböztetünk meg.

kep_006
Az egyszerűbb és ezáltal jobban elterjedt típus a ház szerkezetétől különálló, csak oldalról csatlakozó pergola. Ezek a pergolák legtöbbször fából készülnek. Akár fix fa lamellás, akár mozgatható textil árnyékolót hordoz magán, mindenképpen megfelel a funkcionális elvárásoknak. Az épületszerkezettől elválasztott konstrukciókat akár utólagosan is elkészíthetjük, nem feltétlenül kell előre foglalkoznunk velük (természetesen, ha lehet, mindig előre tervezzünk).

kep_007
A másik verzió, mindenképpen gondos tervezést igényel. Amikor a ház részeként kezeljük a pergolákat, akkor a házzal együtt kell megtervezni és kivitelezni őket. Ezek a pergolák legtöbbször az épület meghosszabbításai, azonos anyagból és azonos színnel. Ezt azt jelenti, hogy falazással vagy zsaluzással és betonozással készülnek, és a házhoz hasonlóan a végén a festés után nyerik el végső formájukat. A szerkezeti pergolák vízszintes árnyékolói készülhetnek betonból, fémből vagy akár fából is. Mivel ezek összeköttetésben vannak a ház szerkezetével akár konzolosan (letámasztás nélkül) is működhetnek. Így lehet látványosan lebegő pergolánk.

kep_008
A pergolák alapvetően nyitott árnyékoló szerkezetek, ekkor az árnyékhatások megfizethetetlenek, de gyakran kerülnek lefedésre, és így már nem csak naptól, de az esőtől is védenek bennünket.

A gyakorlati tapasztalatok szerint a lefedést nemsokára a körbeépítés követi….

kep_009
És keletkezik a spontán télikert. Természetesen mobil üvegfalak segítségével akár variálhatjuk is a nyitott pergolát és a zárt télikertet.

Itt meg kell jegyezzük, hogy amíg a pergola nem építésiengedély-köteles, addig a télikert mint zárt építmény igen.

A pergola mindig kiegészíti az épületünket, és ha összeegyeztetjük a házunk és a pergolánk stílusát, pazar eredményt kapunk cserébe.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.