Áttört belső falak

2016. május 11.

02
Amikor szeretnénk leválasztani egy kis dolgozósarkot a nappaliból, egy áttört felület tökéletesen megoldhatja a problémánkat.  Lehet ez növényfal, mintás üvegfal vagy akár egy könyvespolc is. Téralakítás történhet falazattal vagy akár fal építése nélkül is.

03
Az egyik legegyszerűbb belső fal a könyvespolc. A polcrendszert építhetjük a plafonig, vagy lehet még légiesebb a leválasztás, ha a polcokat alacsonyabbra építjük, és így nem zárják le a teljes teret.

04
Ennél már csak az egyszerűbb, ha függönyszerűen lelógatunk valamit a mennyezetről. Használhatunk szalagfüggöny elemeket, rojtokat vagy bármit, ami lelógatható.

05
Ha látványos térplasztikát szeretnénk a nappaliba, vagy a belső tereinket akarjuk kisebbre osztani anélkül, hogy falakat emelnénk, akkor tökéletes megoldás az áttört rendszerek építése. Légies, látványos, praktikus megoldás.

06
Egy térelválasztó lehet bármilyen és készülhet bármiből. A legfontosabb, hogy megfeleljen a saját funkciójának, hogy ki tudjon szakítani magának egy kis teret a nagyobb egységből.

Több szempontból is megközelíthetjük a kérdést. 

07Először is el kell dönteni, hogy csak sima látványelemként szeretnénk megjeleníteni a lehatárolást, vagy használati tárgyként is kell funkcionáljon.

08
Ha ez a dizájnelem elválasztó térplasztikai tárgyként álldogál a térben, két dolga van. Egy, hogy ott álljon és kihasítson egy térrészletet magának, valamint hogy szép legyen és emelje szobánk belső hangulatát.

09
A funkcionális térelválasztó legegyszerűbb megvalósulási formája a polcrendszer. Ez futhat a padlótól a mennyezetig, de egyszerűen lehet 1,5-2 méteres is. Lehet fix vagy mozgatható. Így rögtön egy következő szintre érkeztünk, a változtatható fluid terekhez. Attól függ, hogy hová toljuk a falat, hogy épp mekkora helyre van szükségünk.

10
No, de vissza polcokhoz. Egy polc mint térelválasztó önmagában is lehet design elem, de a változatosan kiválasztott és elhelyezett tárgyakkal növelhetjük ezt a hatást. Ezen felül a legizgalmasabb része, hogy a polcrendszer különböző arcát mutathatja a két elválasztott funkciónak, mindkettőt egyszerre kiszolgálva. Egyik oldalról lehetnek benne például könyvek, a másik oldalról pedig kávé- vagy teafőzőnek kialakított rés, ami csészékkel kényeztetheti azon oldal használóit.

01
Anyagát nézve szinte minden anyag elfogadható. Legtöbbször a fa jelenik meg a belső terekben, de egyre gyakoribb a gipszkarton rendszerek használata is. Fix megoldásoknál a keret nélküli üvegtáblák nagyon népszerűek, ahol sok lehetőség nyílik a transzparens játékokra. Ha víztiszta üvegeket használunk, akkor csak fizikailag választjuk le a teret, de a vizuális áthatás teljes marad. Homokfúvással vagy egyéb grafikával az üveg átláthatóságát csökkentve növelhetjük leválasztott terünk intimitását.

Polcoknál is lehetőség nyílik az átláthatóság kihasználására. Nem teszünk minden polcra könyveket. Könyveket dekortárgyakkal helyettesítünk és ezzel sokkal változatosabbá válik a látvány.

Több példa van már fémfelületek vagy akár textil használatára. A fémek kontrasztos, feltűnő, tárgyszerű megjelenést kölcsönöznek a térnek, a textilfelületek az üveghez hasonlóan légiesen határolják a azokat.

A végére maradt egy nagyon népszerű „zöld” megoldás. Ez most szó szerint zöld: növény vagy élő elválasztófalak. Virágláda rendszert építve vagy egyszerűen virágládák sorolásával is lehatárolhatunk egy teret. Ez egy folyamatosan változó, igazán látványos térkompozíciós elem. A növények fajtájától függően változhat az átláthatóság is.

Összegezve: szabadon használjunk növényeket, bútorokat és dizájn falelemeket téralakításra.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.