A LED, mint hangulatvilágítás

2016. május 5.

DDXKR
A legunalmasabb teret vagy tárgyat is fel lehet dobni egy kis világítással. A fényforrás erősségétől, a fény irányától vagy hőmérsékletétől függően más-más világítási képet kapunk. A fényekkel való játék teljesen átalakíthatja a belső terek hangulatát. Kiválaszthatjuk a hangulatunkhoz legmegfelelőbb világítást, mivel más kell munkavégzéshez, és más világítás dukál tévénézéshez, romantikához.

kep_001
Az általános világításra minden esetben szükség van, de a hangulatvilágítások nagyban hozzájárulnak a mindennapok színessé tételéhez. Ezek apró, jól elhelyezett fényforrások, sok esetben vonal menti világítások. Ha például rejtett világítást teszünk az ágy alá, sötétben az ágy lebegő hatást nyújt.

kep_002
A fentiekből is következik, hogy az egyik legelterjedtebb belsőépítészeti felhasználási terület már évek óta nem más, mint a rejtett világítás. Az álmennyezeti térplasztikák kiemelésére, perem alatti decor felületek megvilágítására szinte az egyetlen jó megoldás a LED-szalagok használata. Hajlíthatósága miatt szinte minden vonalvezetésű díszítést könnyedén lekövet. Szinte korlátlan színjátékot biztosít a már mindenhol kapható RGB-szalag. Ezek színét akár távirányítóval utólag is módosíthatjuk a hangulatunknak megfelelően. Ha elég bátrak vagyunk, üvegkorlátaink mintázatát is felturbózhatjuk rejtett LED-világítással.

kep_004
A LED-lámpák előnyei kis méretükben, kis fogyasztásukban és hosszú üzemidejükben keresendő.

kep_005
A közelmúltban épült vagy megújult belső terekben nagy szeretettel használják az álmennyezetbe süllyesztett halogén spotlámpákat. A jó hír, hogy ezek halogén fényforrásai gond nélkül kicserélhetők LED-es fényforrásra. Nagyon figyeljünk oda a színhőmérsékletre és a fényerősségre.

kep_007
Sok a csalódott LED-fényforrás vásárló, akinek nem tetszik a helyiség megváltozott színe, amit a rosszul megválasztott színhőmérséklet okoz. Ezt egyszerűbb esetben úgy nevezik, hogy hideg vagy meleg színű fény. Szinte minden LED-fényforrás dobozán, vagy a típusszámra keresés után az adatlapján fel van tüntetetve a színhőmérséklet. Legtöbbször 2700 és 7000 (K) Kelvin között mozog a választék. A meleg fehér szín tartomány valahol 2800 és 3500 (K) körül található, míg a hideg fehér szín a 5700, 6000 (K) körül van.

kep_009
Ha a szakmát kérdezzük, még elég visszafogottan nyilatkoznak a háztartási felhasználásról, mert szerintük még nincs igazán hatékony LED-es megoldás a kicsi fényáram miatt, és a színvisszaadási indexben is hátrány mutatkozik.

kep_010Összefoglalva egy nagyon fejlődő téma kezdetén vagyunk, folyamatosan nő a hatékonyság és a fényerő. Ha annyira nem szippantott be minket a környezettudatosság, akkor várhatunk még egy kicsit a fényforrásaink lecserélésével.

kep_011
Szakértőink mai álláspontja szerint, ha teljesen új építkezésbe vagy belsőépítészeti felújításba kezdünk, akkor esetleg ár/érték arányt és a környezetmegóvási együtthatónkat nézve megéri LED-fényforrások és még jobban megéri más, direkt erre a célra fejlesztett LED-lámpákat vásárolni.

Ha a már meglévő hagyományos lámpatestbe (nem LED-es környezetre tervezett) akarunk vásárolni, nem kell hanyatt homlok rohanni és kicserélni minden fényforrást.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.