Lépcsőkorlátok

2013. augusztus 27.

kep1

Az építkezés egyik utolsó fázisában gondolunk csak a korlátokra. Ekkorra már általában tudjuk, hogy milyen stílusúak, hangulatúak lesznek a tereink, milyen anyagokat, színeket alkalmazunk a belsőben. A belső lépcső formája (egykarú, kétkarú, van orsótér vagy nincs, stb.) nagyban befolyásolja, hogy milyen korlátot szerelhetünk fel.

Egy egykarú lépcsőre, ami forduló nélkül visz az emeletre, tehetünk fém sodronyokat, pászmákat, amik felfuthatnak egészen a felső szint mennyezetéig, tehetjük laposvas vízszintes és függőleges elemek közé kifeszítve. Fém pászmák helyett alkalmazhatunk színes vagy natúr színű kötelet, és egyéb kitöltő anyagokat is, plexit és akár üveget is.

kep4

A hagyományos, fa burkolatú lépcsőkön a fa korlátot is megbolondíthatjuk, ha duplázzuk a korlát függőleges oszlopát, vagy vonalkódszerűen, azaz nem egyenlő távolságban osztjuk el, esetleg a szokásos fát kombináljuk más anyagokkal, például fémmel vagy üveggel.

kep2

Kétkarú lépcsőre, ahol pihenővel és egy vagy két fordulóval (három karú lépcső) jutunk fel az emeletre szintén alkalmazhatjuk a fém pászmákat az orsótérbe, emelhetünk egy tömör parapetfalat vagy akár teljes falat is.

kep3

Üveg korlátokat is alkalmazhatunk a lépcsőnél. Az igazán design és minimál a keret nélküli korlát, praktikusabb változat azonban, ha kapaszkodóval is ellátjuk. Az üveg lehet átlátszó, színes és savmart is, de a lépcsőnknek mindenképpen könnyedséget, elegáns megjelenést kölcsönöz.

kep5

Tömör lapokat tehetünk a lépcső oldalára fémből, műanyagból, vagy fából is. Ezzel igazán markáns elemmé válik a térben a lépcsőterünk.

kep6

Bizonyos helyeken elég egy falra szerelt kapaszkodó, a legextrémebb, ugyanakkor igazán költséghatékony, ha nem is teszünk korlátot.

kep7

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.